Radar · Integritet

Kvinnofientlig kultur – två stora spelföretag stäms för trakasserier

Speljätten Ubisoft befinner sig i rättsligt blåsväder, liksom amerikanska dito Acitvision Blizzard.

Activision Blizzard stäms av myndigheterna och Ubisoft av ett franskt syndikalistiskt fackförbund. Företagen anklagas för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, som präglas av grabbighet och sexuella trakasserier.

Spelföretagen Activision Blizzard och Ubisoft, båda bland de mer tongivande på marknaden med titlar som Call of duty respektive Assasin’s creed, har varit i hetluften efter att anställda vittnat om sexuella trakasserier. Nu går de ur askan i elden när det hela blir rättssak.

Det var stora rubriker redan för ett år sedan när flera toppchefer lämnade sina poster på franskägda Ubisoft. Nu har det syndikalistiska fackförbundet Solidaire informatique stämt företaget tillsammans med två kvinnor som menar sig ha blivit sexuellt trakasserade på arbetsplatsen. Det var tänkt att fler anställda eller före detta anställda skulle ställa sig bakom stämningen men de ändrade sig då de fick veta att de inte kunde vara anonyma, säger förbundets representant Marc Rutschle till Le Monde.

– En del av dem jobbar fortfarande på Ubisoft, andra jobbar på andra ställen i spelbranschen. Det är en liten värld, de är rädda för att bli uppfattade som bråkmakare, sa han.

Sitter i företagskulturen

Vissa personer som anklagelserna har riktats mot har som sagt redan tagit avsked, men andra arbetar fortfarande kvar. Stämningen riktar sig mot ett par utpekade individer, bland annat den före detta kreativa chefen Serge Hascoët, men också mot hela företaget och vad man kallar institutionaliserade sexuella trakasserier.

Efter ”utrensningen” 2020 fördömde Ubisofts VD Yves Guillemot det beteende som uppdagats.

– Det är inte acceptabelt. All form av destruktivt beteende står i fullständig motsats till de värderingar som jag aldrig har kompromissat med, och aldrig kommer att kompromissa med, sa han i ett uttalande.

Guillemot omfattas trots avbönen av stämningen, då Solidaire informatique anser att ledningen har varit medvetna om problemet men låtit det fortgå och inkorporerat det i företagskulturen. Stämningen lämnades in den 15 juli.

Några dagar senare, den 20 juli, fann sig den amerikanska spelutvecklaren Activision Blizzard vara föremål för en stämning från California Department of Fair Employment and Housing (CDFEH), en myndighet som arbetar mot diskriminering.

"Felaktig bild"

CDFEH har i flera år har utrett arbetsförhållandena på Activision Blizzard och är inte glada över vad de har sett. En arbetsplats präglad av grabbig översittarkultur där kvinnliga anställda konstant utsätts för sexuella trakasserier, har lägre lön och sämre arbetsvillkor. Enligt CDFEH har företaget inte lyckats efterleva gällande lagar om arbetsmiljö och därför drar man nu saken inför rätta, skriver Bloomberg.

Myndigheten säger sig ha observerat hur manliga anställda ogenerat kommer bakfulla till jobbet, spelar spel under arbetstid och lägger ansvaret för arbetsuppgifterna på sina kvinnliga kollegor och skämtar öppet om saker som våldtäkt, rapporterar Kotaku. Ett annat exempel ur anklagelserna är hur kvinnliga anställda i teamet som arbetar med World of Warcraft märkte att manliga anställda och överordnade stötte på dem eller yttrade nedlåtande eller sexistiska kommentarer.

I ett uttalande säger Activision Blizzards ledning att man tar anklagelserna på allvar och att ”sexuella överträdelser eller trakasserier inte har någon plats i vårt företag eller i den här branschen, eller i någon bransch”. Samtidigt uttrycker man stor besvikelse över att CDFEH valt att inleda en rättslig tvist. De menar att myndigheten uppger förvrängda och felaktiga uppgifter ur företagets förflutna och att de som företag varit ”extremt samarbetsvilliga” under utredningen. Bilden som målas upp representerar helt enkelt inte företaget idag, menar Activision Blizzard.