Radar · Utrikes

Frustrationen växer i vattenbristens Iran – flera döda

Torkan i Iran drabbar folket hårt.

Protesterna mot vattenbristen i Irans ekonomiska nav Khuzestan har pågått i en vecka. Våldspotentialen är stor för att frustrationen är enorm, och staten är väldigt valhänt i sitt sätt att hantera problemet, säger Irankännaren Rouzbeh Parsi.

Torkan i Iran har drabbat folket hårt och från demonstrationerna som inleddes förra veckan kommer uppgifter om våld. Tidigare i veckan lades videoklipp ut på nätet. Där syns säkerhetsstyrkor använda tårgas mot människor som protesterar, men bilderna har inte kunnat bekräftas av oberoende parter.

Olika uppgifter cirkulerar om huruvida det är en eller flera demonstrerande som har dödats och vilka som har orsakat dödsfallen. Amnesty International uppger att minst åtta personer, både åskådare och personer som deltagit i protesterna, dödats. Enligt medier och officiella uppgifter i Iran har minst tre personer dödats, bland dem en polis och en demonstrerande.

– Det som är väldigt oroväckande är allt det här våldet, och det faktum att så många människor inte har något hopp om framtiden, säger Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

"Vapen i omlopp"

Uppgifterna om antalet dödade personer är inte bekräftade, men polisen står tveklöst för lejonparten av våldet säger han. Ett som är säkert är även att det finns vapen i omlopp och att det finns grupperingar som tidigare gjort olika typer av attentat i landet.

– Men det ska man inte ta som intäkt för att demonstranterna generellt är inblandade i det där, eller att de är våldsbenägna, säger han.

Rouzbeh Parsi betonar att statens säkerhetsapparat behandlar alla protestyttringar som en säkerhetsrisk, vilket i sin tur ska rättfärdiga deras egen våldsanvändning. Det leder genast till en upptrappning och situationen urartar då lätt.

På flera andra håll i landet uppmanas oppositionella att demonstrera och visa sitt stöd för de drabbade i provinsen, som ligger vid gränsen mot Irak, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Khamenei vill inte skuldbelägga demonstranterna

Landets högste ledare ayatolla Ali Khamenei uppmanar myndigheterna att ta tag i vattenproblemet och inte lägga skuld på de som demonstrerar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Folket har visat sitt missnöje, men vi kan inte skylla på folket för vattenfrågan är inte liten, speciellt i Khuzestans heta klimat, säger han enligt statlig tv.

Han lägger till att myndigheterna arbetar för att lösa vattenkrisen och bör fortsätta att ta problemet på allvar.

Guvernören nekar

Khuzestans guvernör Qasem Soleimani-Dashtaki nekar till uppgifterna om att flera demonstrerande dödats.

– Vi har starkt betonat att säkerhetsstyrkorna inte konfronterar folket med våld, än mindre med eld, säger han, enligt den statliga nyhetsbyrån Isna, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Om vissa är beväpnade och gör något, så säger lagen något annat. Men folket är oss kärt, säger han.

De som deltar i demonstrationerna kräver främst vatten. Men många har även drabbats av stoppad elförsörjning, samtidigt som temperaturen nått uppåt 50-gradersstrecket och många vill använda luftkonditionering om de har råd med sådan.

– Den svåra vattenbristen orsakas av torkan, men har förvärrats av strukturella problem, då man i landet inte återanvänder vatten i tillräcklig utsträckning, säger Rouzbeh Parsi, som även nämner de globala vädersystemen som blivit mer instabila och oförutsägbara.

Negligerade provinser

Enligt honom har Khuzestan, som ligger i sydvästra Iran, och Baluchistan i landets sydöstra delar, generellt varit ganska negligerade provinser.

– De här problemen finns lite överallt i landet, och det är saker som politikerna i Teheran bara bryr sig om när folk, som nu, får nog.

President Hassan Rohani, som lämnar sin post i augusti, har sagt att folket i Khuzestan kommer att kompenseras och enligt medieuppgifter ska någon typ av hjälpprogram ha godkänts, rapporterar Radio Free Europe. Men det verkar inte räcka för de som deltar i demonstrationerna.

– De har helt rätt inställning, ”jag tror det när jag ser det”, säger Rouzbeh Parsi.

– Om staten inte följer upp med systematiska investeringar, då är insatsen helt meningslös.

Fakta: Khuzestan

TT
Khuzestan ligger längst in i Persiska viken i sydvästra Iran och gränsar till Irak. I provinsen ligger den största delen av Irans oljefyndigheter och majoriteten av landets naturgasreserver. Khuzestan ses därmed som landets ekonomiskt viktigaste provins. Huvudort är Ahvaz.
Under kriget mellan Iran och Irak på 1980-talet drabbades provinsen hårt. Tiotusentals människor dödades och många städer i området förstördes.
Trots att det gått så många år sedan kriget har provinsen inte återhämtat sig efter kriget.
Khuzestan har en stor arabisk befolkning i det persiskdominerade landet.
Källa: Nationalencyklopedin, UI/Landguiden, TT