Startsida - Nyheter

Radar · Basinkomst

Efter protesterna – Sydafrikas regering överväger basinkomst

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa besökte i förra veckan Soweto i Johannesburg, en av de ställen där upploppen ledde till flera döda och stor förstörelse.

Regeringen i Sydafrika överväger att införa någon form av basinkomst. Det har såväl president Ramaphosa som flera ministrar uttryckt den senaste tiden. Sydafrika har drabbats hårt av fattigdom och hunger i spåren av pandemin och kraven på basinkomst växer i landet.

Den senaste tidens protester och plundringar i Sydafrika har lett till att minst 337 personer mist livet, enligt de senaste siffrorna från AFP. Den tändande gnistan ska ha varit fängslandet av ex-presidenten Zuma, som anklagas för korruption.

Men bakom oroligheterna ligger också en ökande fattigdom och arbetslöshet i spåren av pandemin. Mellan 32,6 och 43,2 procent uppges vara arbetslösa i landet (beroende på hur mätningarna görs), enligt statlig statistik, och i april togs också det tillfälliga covidstödet på 350 rand bort, ett stöd som sedan i maj förra året getts till fattiga personer och de som förlorat sitt jobb på grund av pandemin. Sedan dess har kraven växt på att återinföra stödet och att också permanenta det i form av en basinkomst, vilket Syre tidigare skrivit om.

Skulle kunna eliminera fattigdomen

Bara den senaste veckan har kraven blivit alltmer högljudda. 40 organisationer från civilsamhället har gått ihop i ett gemensamt krav på att införa en universell basinkomst på 1268 rand i månaden (motsvarande 745 kronor). Med det beloppet skulle människor inte bara överleva, utan med sin köpkraft också kunna hjälpa till att föra landets ekonomi framåt, då beloppet på 1 268 rand motsvarar den övre gränsen för fattigdom i landet.

– Med ett slag skulle vi kunna eliminera fattigdom genom att få den betalad. Om vi ger för lite har det ingen strukturell inverkan. Så när folk talar om den gamla uppfattningen om att de fattiga kommer att vara beroende av bidrag, så har de i viss utsträckning rätt, säger Isobel Frye, studierektor för tankesmedjan Poverty and Inequality Institute Studies till SABC News.

Hon fortsätter:

– Om beloppet är precis tillräckligt för att överleva på kommer vi inte att ha en multiplikatoreffekt (där delar av de offentliga medlen som läggs betalar sig genom ökad konsumtion, fler jobb etc. reds anm.). Så beloppet i sig får inte vara för litet, annars är det enda du gör att se till att människor överlever. Vi behöver en språngbrädeffekt.

"Kommer att validera vårt folk"

Samtidigt meddelar regeringen att man tittar på möjligheterna att införa basinkomst. Under ett tal på internationella Nelson Mandela-dagen den 18 juli konstaterade president Ramaphosa att en basinkomst ”kommer att validera vårt folk och visa dem att vi tar seriös hänsyn till deras liv”, rapporterar Businesstech.

”Vi tar aktivt hänsyn till den malande fattigdom som vi fortsätter att se i vårt land. Vi måste ta itu med de strukturella ojämlikheterna i vår ekonomi”, fortsatte han.

Exakt vad regeringen jobbar på för plan har ännu inte presenterats. Under en presskonferens på onsdagen sade Khumbudzo Ntshavheni, minister för småföretagens utveckling, att ”regeringen diskuterar möjliga insatser för att hjälpa samhällen, hushåll och företag som har drabbats av oroligheterna och effekterna av Covid-19”. Hon tillade att hon inte ”vågar föregripa kabinettets beslut om de förslag som ligger på bordet”, rapporterar Sowetan Live.

Läs mer: Zoom: Aktivister i Sydafrika kräver basinkomst

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV