Radar · Djurrätt

Djurens rätt: Följ Danmarks exempel och överväg nedläggning av minkfarmar i Sverige

En svart mink.

I Danmark avlivades i höstas alla landets minkar efter att det stor klart att de spred coronaviruset vidare. Nu visar en ny dansk rapport att fortsatt minkfarmning leder till stora risker. Djurens rätt vill nu att Sverige följer Danmarks exempel och överväger att stänga ner farmarna, som är farliga både för människa och djur.

Efter att landets alla minkar avlivades i höstas står ny landet inför ett beslut om ifall minkfarmning ska tillåtas i fortsättningen eller inte. Enligt en ny rapport från den danska motsvarigheten till Folkhälsomynidgheten, Statens Serum Institut, finns det stora hälsorisker med minkfarmar i och med att pandemin är långt ifrån över.

Djurens rätt argumenterar nu för att även Sverige ska se över om minkfarmar ska tillåtas. Industrin med minkfarmar har länge ifrågasatts och minkarna som föds upp lever under mycket svåra förhållanden. Vaccin för minkar har börjat tas fram av Ryssland och Finland, men det är mycket osäkert vilken effekt det skulle ha. För att garantera att minkar inte sprider smittan vidare till människor skulle 100 procent av alla minkar behöva vaccineras. Djurens rätt betonar också att det inte bara handlar om att problemet är att minkar kan sprida viruset vidare till människor, utan att det är en minst lika stor risk att djuren far illa i och med fortsatt minkfarmning.

– Sverige har tillräckligt med underlag för att avveckla denna oetiska industri. Det är dags att förbjuda minkfarmning i landet och se till att nuvarande avelsförbud blir permanent, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

I Danmark avlivades hela 15 miljoner minkar efter att de visats bära cononaviruset vidare, ett beslut som fattades i november 2020. Minkar är liksom människor mottagliga för SARS-CoV-2 och de hålls på ramarna i trånga burar på små ytor, vilket precis som för människor under pandemin är de allra sämsta miljöerna att vistas i för att undvikas smittspridning.

De tre största riskerna som identifieras i rapporten är att arbetare på minkfarmarna riskerar att smittas, om minkfarmning skulle fortsätta tillåtas i Danmark. Det finns även en risk för att farmarna skulle bli en reservoar för smittan – vilket är en stor risk för de människor som inte vaccinerats. Den tredje risken är att det kan bli så att mutationer blir till på minkfarmarna, som i sin tur kan leda till att effekten av vaccinet påverkas även för människor.