Energi · På gång

På gång

102.

23/2 After work med forskare bjuder in till ett digitalt panelsamtal om den världshandeln under coronapandemin, dessutom i skuggan av en klimatkris som kräver nytänkande. Vilka förändringar kommer vi att se inom världshandeln den närmaste framtiden, och vad innebär det för ett litet, exportberoende land som Sverige? Medverkar gör bland andra Cecilia Malmström, doktor i statsvetenskap och Claes G. Alvstam, professor emeritus i ekonomisk geografi.

Antarktis ekosystem

23/2 Vetenskapsakademin och Nationalkommittén för globala miljöförändringar arrangerar digitalt symposium om Antarktis ekosystem i ett förändrat klimat och Sveriges roll som ordförande för Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR). Kronprinsessan Victoria och utrikesminister Ann Linde medverkar.

40 år sedan den misslyckade militärkuppen i Spanien

23/2 I dag är det 40 år sedan den misslyckade militärkuppen det spanska parlamentet 1981.

Lars Noréns betydelse för vår tid

24/2 Göteborgs stadsbibliotek välkomnar till ett livesänt samtal om författaren och dramatikern Lars Norén som gick bort den 26 januari. 
Björn Sandmark, vd på Göteborgs Stadsteater, och Mikael van Reis, litteraturkritiker på Göteborgs-Posten, samtalar om Lars Noréns omfattande och geniala författarskap och den betydelse han haft för vår tid och för staden Göteborg, med uppsättningar som Natten är dagens mor och Kaos är granne med Gud på Stadsteatern år 1983.

Ta ner tillväxten till jorden!

24/2 Mikael Malmaeus, miljöforskare och ekonom, talar om ekonomisk utveckling inom planetens gränser i ett livesänt föredrag arrangerat av Klimataktion, Naturskyddsföreningen och ABF.

EU-kommissionen presenterar klimatstrategi

24/2 EU-kommissionen presenterar strategi kring klimatförändringar, handlingsplan för samarbete mellan försvars- och rymdindustrin och förslag för förbättring av arbetsvillkor för plattformsanställda.

Domstolsutslag om överklagad dom 2016

25/2 Domstolen ger sitt utslag om EU-kommissionens överklagande av en dom 2016, då Sverige fick rätt i ett klagomål på att kommissionen dröjt för länge med kriterier för hormonstörande ämnen.

Sveriges roll i EU:s fördjupade försvars- och säkerhetssamarbete

25/2 Ett webbinarium med bland andra försvarsminister Peter Hultqvist ska diskutera vilken politisk inriktning EU:s säkerhets- och försvarssamarbete bör ta och vilken roll Sveriges ser sig ha i detta (den så kallade ”EU:s strategiska kompass”).

Om näthat mot kvinnor

25/2 Tankesmedjan Tiden arrangerar ett digitalt seminarium för att sätta fingret på näthatet mot just kvinnor. Alla riskerar att drabbas, men vad gör man när det händer? När ska man reagera, när ska man anmäla och finns det några hål i lagstiftningen?

Träning i civilkurage

25/2 Träning på att ingripa i våra olika vardagar mot förtryck, ojämlikhet, exkluderande normer, maktmissbruk, diskriminering, orättvisor och våld. Läs mer på vardagenscivilkurage.se.

G20-möte

26–27/2 G20-möte med finansministrar och centralbankschefer i Rom.

Minkfarmerna i Sverige och EU, vad händer nu?

26/2 Djurens rätt arrangerar ett webbinarium på temat minkfarmer. Minkindustrin i Sverige stängs ner under 2021 som en konsekvens av coronapandemin. Hur ser framtiden ut för minkfarmerna i Sverige? Medverkar gör bland andra Karl Ståhl, statsepizootolog, samt politiker i ett panelsamtal.

Utredningen lex "Lilla hjärtat"

26/2 Utredning som ska ta fram konkreta lagförslag till en lex ”Lilla hjärtat”, efter den 3-åriga flickan som dog då hon skickats tillbaka till de biologiska föräldrarna efter flera år i fosterfamilj, väntas vara klar senast den 26 februari.

EU-toppmöte om säkerhet och försvar och EU:s södra grannskap

26/2 EU:s stats- och regeringschefer håller toppmöte via webben om säkerhet och försvar och EU:s södra grannskap.

Klimatmanifestation utanför riksdagen

26/2 Animal Rebellion Stockholm håller en manifestation utanför riksdagen.

Om minoritetsstress – Black ourstory

27/2 Kulturhuset Blå stället i Göteborg arrangerar en digital workshop om minoritetsstress, om vilka konsekvenser det får och vilka hälsosamma strategier man kan ta till för att hantera den. Workshopen är endast till för den med personliga erfarenheter av att leva som svart i Sverige.

Skostrejk för klimatet: Utlys klimatnödläge

27/2 Saturdays for future arrangerar en skostrejk för klimatet och kräver klimatnödläge. Hur påskyndar vi en omställning som klarar Parisavtalets 1,5-gradersmål för att undvika klimatkaos? Ett fåtal samlas på Medborgarplatsen i Stockholm. Övriga kan ställa ut skor i en skostrejk.

Världen badar

27/2 Föreningen Mörkrets och kylans glada vänner arrangerar det digitala eventet ”Hela världen badar”. Det innehåller både livetävlingar i isvakspoesi och en musiktävling i vak. Dessutom visas filmer och hälsningar från vinterbadare och vintersimmare runt från hela världen.

Internationella isbjörnsdagen

27/2 I dag firas Internationella isbjörnsdagen.

Mordet på Olof Palme 35 år

28/2 Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister Olof Palme mördades för 35 år sedan på Sveavägen i Stockholm.

Val i El Salvador

28/2 Val till parlamentet i El Salvador.