Aktiv oljekälla i Texas. Arkivbild. Foto: Eli Hartman/TT.
Miljoner övergivna oljekällor världen över släpper ut både växthusgaser och farliga kemikalier. Nu har forskare i USA hittat ett sätt att hitta källorna, som annars är svårupptäckta.
Jörn Spolander/TT
Gamla oljekällor som lämnas utan att pluggas igen släpper ut den kraftiga växthusgasen metan och olika miljöfarliga kemikalier. Bara i USA finns det cirka två miljoner sådana övergivna oljekällor. Problemet är att ingen riktigt vet var de ligger. På gamla kartor är de bara grovt utmärkta, och de är närmast omöjliga att urskilja på flygfoton.
Men en grupp amerikanska forskare tycks ha hittat en lösning. Genom att utrusta drönare med känsliga mätinstrument som reagerar på magnetiska avvikelser har de lyckats upptäcka de metallrör som används för att stabilisera borrhålens väggar. På så vis kan stora områden sökas av på kortare tid.
Tekniken är än så länge under utveckling, men forskarna publicerar lyckade försök i tidskriften Journal of Applied Geophysics.
Värmeböljan över Grönland och Norra ishavet i somras bidrog till att smälta bort glaciärisar och havsis i rekordstor omfattning. Det arktiska istäcket krympte till nivåer som inte noterats sedan 1950-talet. Uppvärmningen vid Arktis drivs till stor del av naturliga klimatförändringar, men forskarna tror att mänskligt orsakade ozonhål och koldioxidutsläpp accelererat och förstärkt effekterna. Foto: Laura Rauch/AP/TT
Världens regeringar har inte gjort tillräckligt för att få ner de förutspådda temperaturhöjningarna som prognoserna visar på mot slutet av århundradet. Med nuvarande politik ser vi ut att gå mot omkring 2,7 graders uppvärmning.– Två år efter Glasgow är vår rapport praktiskt taget densamma, säger Claire Stockwell, en av forskarna bakom en nysläppt forskningsanalys.
Trots att världen under detta år sett extremväder såsom bränder, torka, översvämningar, värmerekord och extremvarma hav så har världens ledare inte agerat tillräckligt starkt för att få ner utsläppen av växthusgaser och därmed prognoserna över den förväntade temperaturhöjningen till slutet av århundradet.
Istället visar en sammanställning av drygt 40 länders klimatplaner att vi med den nuvarande politiken är på väg mot en uppvärmning på omkring 2,7 grader mot slutet av århundradet (2,2-3,4 grader). Siffrorna är en uppdaterad analys från Climate action tracker, ett samarbete mellan de två oberoende forskningsinstituten Climate analytics och Newclimate institute.
– Man skulle kunna tro att de extrema händelserna runt om i världen skulle sätta igång åtgärder, men regeringar verkar omedvetna och tror på något sätt att man kan trampa vatten och på så sätt hantera floden av effekter, säger Claire Stockwell, policyanalytiker på Climate analytics och huvudförfattare till rapporten, i ett pressmeddelande.
– Detta är det kritiska decenniet för åtgärder: vi behöver regeringar som steppar upp och förbättrar sina 2030-mål, samtidigt som de arbetar med nästa omgång mål, senast i februari 2025, fortsätter hon.
Världens ledare gör inte tillräckligt för att få ner de förutspådda temperaturökningarna i slutet av århundradet. Grafik: Climate action tracker/Climate analytics/Newclimate Institute
En del av Parisavtalet innebär att länderna vart femte år ska uppdatera sina nationellt uppsatta klimatmål, NDC:er, och därmed öka takten på utsläppsminskningarna.
Men det går trögt. Om man bara räknar med de mål som världens länder satt i sina NDC:er skulle världen värmas upp med omkring 2,5 grader (2,0-3,0) till år 2100. Det är 0,1 grad högre än förra årets uträkningar. En av förklaringarna bakom detta uppger Climate action tracker vara Indonesien, vars växande kolkraftsflotta fick utsläppen att skjuta i höjden med 21 procent förra året.
– Vi hör orden ”unabated” (ung. orenade, ej infångade, reds anm.) i dessa klimatförhandlingar, men regeringar måste sluta försöka anta falska lösningar som kolavskiljning och lagring med fossila bränslen – det här är helt enkelt den fossila bränsleindustrin som försöker förlänga sitt liv när när den behöver acceptera verkligheten, att fossila bränslen fasas ut, säger forskaren Niklas Höhne från Newclimate institute i pressmeddelandet.
Antal funna familjegrupper i Sverige under säsongen 2022/2023. Grafik: Johan Hallnäs
TT
För 20 år sedan fanns ingen permanent lodjurspopulation i södra Sverige, men sedan dess har lodjuren återhämtat sig där. Orsakerna är flera, visar en ny avhandling från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).
Vintern 2021/2022 fanns det ungefär 345 lodjur i södra Sverige, det vill säga söderut från Mälaren och Vättern. Förvaltningens miniminivå låg på 148 lodjur för regionen.
I hela Sverige uppskattar Naturvårdsverket att det finns drygt 1 400 lodjur.
Årets november blev den varmaste som hittills har uppmätts i världen, med en medeltemperatur på 14,22 grader. Det är 0,85 grader varmare än det globala snittet för november under perioden 1991-2020 och 0,32 grader varmare än den senaste toppnoteringen för månaden 2020, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.
”De extraordinära globala novembertemperaturerna” gör ”2023 till det varmaste året i historien”, konstaterar Samantha Burgess, biträdande chef på Copernicus, i ett pressmeddelande.
Ytlufttemperaturer och havsytetemperaturer under november 2023:
• November 2023 var den varmaste novembermånad som uppmätts globalt, med en genomsnittlig lufttemperatur på 14,22°C, 0,85°C över genomsnittet för november 1991–2020 och 0,32°C över temperaturen för den tidigare varmaste novembermånaden 2020. • Den globala temperaturavvikelsen för november 2023 var i nivå med oktober 2023 och endast lägre än anomalin i september 2023 på 0,93°C. • November 2023 som helhet var cirka 1,75°C varmare än en uppskattning av novembergenomsnittet för 1850–1900, den förindustriella referensperioden. • Hittills under 2023, januari till november, är den globala medeltemperaturen den högsta som någonsin uppmätts, 1,46 °C över det förindustriella genomsnittet 1850–1900 och 0,13°C högre än elvamånadersgenomsnittet för 2016, för närvarande det varmaste kalenderåret som registrerats. • Temperaturerna i Europa varierade i november 2023 från mycket under genomsnittet för 1991–2020 över mellersta Norge och Sverige till mycket över genomsnittet över sydöstra Europa. • Den genomsnittliga havsytetemperaturen för november på området 60°S–60°N var den högsta som uppmätts för november med 0,25°C varmare än den näst varmaste november 2015. • El Niño effekten fortsatte i ekvatoriala Stilla havet, med anomalier som förblev lägre än de som nåddes i november 2015. Källa: Copernicus
För bästa användarupplevelse använder vi kakor där vi lagrar och läser in information om er användare. Om ni accepterar det så kan vi spara information om ifall ni är inloggade och vilka artiklar som blir mest lästa. Att tacka nej kan påverka vissa funktioner och användarupplevelsen. Det gör det också svårare för oss att bedriva vårt uppdrag, att leverera den bästa gröna journalistiken.
Du kan när som helst ändra inställningarna genom att klicka på den gröna fliken i nedre högra hörnet eller "Mer" i menyn.
Funktionella
Alltid aktiv
För att sidan ska fungera som det ska använder vi oss av kakor. Kakorna i den här kategorin kan inte väljas bort eftersom de är nödvändiga för er läsupplevelse.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
För vår överlevnad är det fullständigt nödvändigt att vi kan redovisa statistik över antalet besökare vi har. Vi använder också statistiken för att fatta kloka beslut om vad ni läsare är mest intresserade av att läsa.Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
För att nå ut använder vi oss av marknadsföring, men också för att få inkomster.