Radar · Djurrätt

Jane Goodall och 140 forskare: Sluta med mardrömmen – avveckla burarna

Djur är kännande varelser och de vetenskapliga bevisen för att sluta med burhållning är mer övertygande.

Nu måste burhållningen inom EU:s livsmedelsproduktion upphöra. Det skriver 140 forskare och den världsberömda primatologen Jane Goodall i ett öppet brev till stöd för medborgarinitiativet End the Cage.

Inom EU hålls mer 300 miljoner djur i trånga boxar och burar. Det handlar om grisar, fåglar, hönor, kaniner, ankor och vaktlar.

Ändå har EU konstaterat att djur har känslor. I Fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, artikel 13, står det att djur är kännande varelser. 

Den 2 oktober 2020 lämnade mer än 1,4 miljoner personer bosatta i EU och 170 organisationer in medborgarinitiativet End the Cage. Det är det första medborgarinitiativet som föreslår ett förbättrat djurskydd och som nu nått hela vägen fram till kommissionen. Uppropet skriver på sin sajt att djurhållningen i bur är en mardröm som måste upphöra.

Medborgarinitiativ är ett sätt att för människor att föreslå lagändring inom EU:s politikområden, men det krävs minst en miljon insamlade namn, för att kommissionen ska ta upp frågan, och att den föranletts av en kommitté med minst sju personer i sju olika EU-länder.

De vetenskapliga bevisen är tydliga

I ett öppet brev riktar sig nu Jane Goodall och 140 tongivande forskare sig till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. De skriver att de vetenskapliga bevisen för att stoppa djurhållningen är mer än tydliga och kräver att djurhållning i bur avslutas.

– De flesta vet att djur är kännande varelser. Jag har själv tagit hand om hönor som räddats från djurfabriker, och varje höna har en unik personlighet och uppvisar känslor som tillfredsställelse och rädsla. Allt mer forskning visar också detta, och det kan inte längre finns några tvivel om att ett liv i en bur utsätter djur för lidande. EU måste agera för de miljoner hönor och andra djur som hålls på detta oacceptabelt sätt, säger Jane Goodall till sajten Compassion in world farming .

Jane Goodall började själv sin forskning med schimpanser i Tanzania utan någon forskarutbildning men tog senare en doktorsgrad i etologi (djurs beteende) och satte en helt ny standard för forskningen, vad gäller både etiskt och intellektuellt innehåll, respekt och förståelse för djur, skriver Sveriges Natur.

De svenska forskare och akademiker som står bakom uppropet är Bo Algers, professor emeritus i husdjurshygien vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa i Skara, Maria Andersson, lektor i etologi på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Elina Åsbjer, veterinär vid Nationellt centrum för djurvälfärd (SCAW), Lina Göransson, doktorand på SLU, Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet, Johan Lindsjö, veterinär på SCAW, Helena Röcklinsberg, lektor i djuretik på SLU och Lena Skånberg, doktorand på SLU.

– Vi är stolta över att Jane Goodall och så många andra forskare ställer sig bakom initiativet att avveckla burhållningen i EU. Djur i bur lever ett dåligt liv och det är inte längre acceptabelt. EU-kommissionen måste ta fram lagstiftning som innebär ett definitivt slut för burarna, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens rätt i ett uttalande.