Startsida - Nyheter

Zoom

Därför vill SD tvätta bort antisemitismen: ”En väg mot makten”

Israel har byggt en mur som skiljer de palestinska områdena från de israeliska.

Att stå upp mot antisemitism har blivit en hjärtefråga för Sverigedemokraterna. Björn Söder aktualiserade nyligen frågan genom ett utspel om ”importerad antisemitism”. Partiet vill genom att beskylla flyktingströmmen från Mellanöstern, nationalsocialister och vänsterkanten för hatbrott mot judar tvätta bort stämpeln som antisemiter och rasister.  

SD-toppen Björn Söder ställde för en tid sedan en skriftliga fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind. I frågan beskriver Björn Söder den hotbild som judar i Sverige enligt honom upplever. Som stöd för sina påståenden tar han en studie från 2016, som i sin tur bygger på två tidigare rapporter från EU:s byrå för Fundamentala rättigheter (FRA) och den amerikanska organisationen ADL.

”I Sverige har antisemitismen ökat till den grad att judar väljer att lämna kommuner som Malmö då de inte längre känner sig trygga. Antisemitismen är till stor del importerad genom invandring till Sverige”, skriver Söder och avslutar med frågan: ”Vilka åtgärder vidtar ministern för att komma till rätta med den ökande och många gånger importerade antisemitismen i Sverige?”

Björn Söder citerar ett uttalande i Sveriges radio från Benjamin Blecher, Judiska ungdomsförbundet i Sveriges (JUS) ordförande. Benjamin Blecher säger till radion att judiska ungdomar som utrycker sin identitet på sociala medier är väldigt exponerade och att han därför är osäker på hur många som gör det. JUS har sett Björn Söders fråga till Amanda Lind och menar att deras arbete mot antisemitism saknar trovärdighet, enligt generalsekreterare Nina Tojzner:

– Vi köper överlag inte SD:s ”arbete mot antisemitism”. Vi vet alla deras rötter och hur de grundades. Det görs ständigt nya avslöjanden om högt uppsatta politiker inom partiet som hyser antisemitiska uppfattningar, och för bara någon vecka sedan försökte Björn Söder använda oss och vår ordförande för att tjäna billiga politiska poäng.

– På vårt twitterkonto har vi vid flera tillfällen tagit avstånd från SD, och även andra partier, när vi ser att vi behöver lyfta vår röst och ifrågasätta. Vi får ta emot en hel del hat beroende på vem vi gör uttalanden mot. Vi har sett en otrolig ökning av hat från SD, NMR och andra högerextrema sympatisörer.

Sverigedemokraterna har lagt ner mycket energi på att ta avstånd från nationalsocialistiska partier och att tvätta bort den rasism som partiet förknippats med. Framförallt så har kampen mot antisemitism under de senaste åren seglat upp som en hjärtefråga. Något som enligt Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitet i Växjö, är en utstuderad strategi.

– Precis som många andra högerpartier runt om i Europa så ser SD det här med att tvätta bort den antisemitiska stämpeln – och att anamma en pro-israelisk attityd – som en väg till regeringsmakten. Det krävs att man gör upp med sitt förflutna. SD vill tvätta bort antisemitismen genom att föra över den på sina motståndare – islamister och vänsterkanten, säger Anders Persson.

– SD profilerar sig nu som det mest pro-israeliska partiet i Sverige. Det är en passande allians. Man ser Israel som en förebild här – en stark stat med en tydlig etnisk nationalism som står upp mot militanta muslimer och andra som man inte tycker om, fortsätter han.

Björn Söder och partiledaren Jimmie Åkesson. Foto: Jessica Gow/TT

Resultat kan läsas olika

Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har granskat båda de rapporter som den studie som Björn Söder tar upp grundar sig på. SKMA konstaterar att resultaten ska tolkas med en nypa salt på grund av de metoder som används. Bland annat så har det inte funnits någon tydlig avgränsning kring vad som utgör ett antisemitiskt brott i studien från EU-byrån FRA. Respondentens upplevelse är det som räknas.

I den andra studien från amerikanska ADL har forskarna undersökt attityder – respondenten har fått ta ställning till olika påståenden som sedan tolkats av forskarna. Att mäta attityder och dra konkreta slutsatser är alltid svårt och resultaten bör tolkas med försiktighet, enligt SKMA.

Björn Söder skriver i sin fråga till Amanda Lind att 60 procent av judarna i Sverige upplever antisemitism som ett stort problem, något som framkommer i FRA:s undersökning. Men samtidigt visar attitydmätningen från ADL att 4 procent av de vuxna svenskarna som deltagit i studien har tydliga antisemitiska åsikter. Specifika stereotyper har däremot bredare fäste. 12 procent ansåg till exempel att judar har för stort inflytande över USA:s regering.

Resultaten från de båda studierna kan alltså presenteras på väldigt olika sätt. I den studie som Björn Söder väljer att citera uppger 51 procent att de uppfattat att gärningspersonen haft ”extremistiska muslimska ståndpunkter”.

I en nyare studie från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) urskiljer sig personer från den radikalnationalistiska miljön som de vanligaste förövarna vid antisemitiska hatbrott, baserat på material från polis och domstolar. Våldsbejakande jihadism är också en viktig del av hotbilden. Antisemitism återfinns även i det politiska samtalet på vänsterkanten. Det kan exempelvis röra sig om unga människor med vänstersympatier som kopplar samman judar med staten Israels politik och samtidigt uttrycker sympatier med Palestina.

"Importerad antisemitism" – flest brott av högerextrema

BRÅ konstaterar i sin rapport att antisemitism är ett brett samhällsproblem som inte kan kopplas till en enskild grupp. Stereotypa skämt, kommentarer och fördomar kan komma från vem som helst i Sverige – oavsett klassbakgrund, ålder, kön, politisk- eller religiös tillhörighet.

– De flesta antisemitiska brotten i Europa idag begås av extremhögern – men de dödligaste attackerna har varit i muslimska terrordåd i Europa de senaste tio åren. Det är ingalunda så att antisemitismen inte skulle finnas på högerkanten, säger Anders Persson.

I Tyskland begicks till exempel 94 procent av de antisemitiska brotten av högerextremister under 2019. Det har inte hindrat SD från att flera gånger framställa antisemitism som ett importerat problem. Narrativet om att det skulle vara flyktingströmmen från Mellanöstern som tagit med sig den passar som handen i handsken för SD.

Nina Tojzner, JUS generalsekreterare, menar att det inte är så enkelt.

– Antisemitismen finns i flera olika kretsar. I vänsterextrema grupper, högerextrema grupper och islamistiska grupper. Det behövs även tilläggas att antisemitismen tyvärr har funnits väldigt länge i Sverige och inte är ett nytt fenomen.

I en intervju med Expressen kultur från 2015 förklarar SD:s partisekreterare Richard Jomshof hur han ser på judendom och islam i Sverige. Han är ”extremt pro-israelisk” medan partier på högerflanken är emot Israel och har ”en strömning av antisemitism”. Jomshof tycks enligt reporterns observation vara genuint oroad för de svenska judarna. På frågan om det är ett problem att det finns en judisk minoritet i Sverige svarar Jomshof:

– Nej, jag har aldrig sett det som ett problem eftersom den judiska gruppen är så pass liten.

Han ville däremot inte svara på hur många judar det är önskvärt att det bor i Sverige.

– Jag har inga problem med den judiska minoriteten. Hade vi bara haft 20 000 muslimer här hade jag antagligen inte tyckt det var ett problem heller. Sen värderar jag som sagt religioner olika. Jag tycker att judendomen är en bättre religion än islam, sa Jomshof till Expressen kultur.

Den 13 november 2020 var det fem år sedan terrorattackerna i Paris och konserthallen Bataclan. 130 människor dödades och över 350 skadades i de dåd som den islamistiska terrorgruppen IS tog på sig. Foto: Christophe Archambault/AP/TT

Islamofobin blomstrar inom SD

Den islamofobi som Richard Jomshof gav uttryck för 2015 går igen i Björn Söders fråga år 2021. Genom att profilera sig som pro-Israel och stå upp mot antisemitism blomstrar samtidigt islamofobin inom partiet.

Ett av SD:s föregångsländer är samtidigt Ungern. Ungern har liksom Israel en starkt stat och har knappast haft någon invandring att tala om de senaste årtiondena. Den högernationalistiska regeringen är såväl invandringskritisk, islamofobisk som antisemitisk. Dessutom är den emot liberal demokrati och styret har gått åt ett allt mer auktoritärt håll. Den judiska finansmannen och filantropen George Soros och hans stiftelse har pekats ut som fienden, bland annat så har ett universitet med koppling till Soros tvingats flytta till Wien. Oppositionella medier har också stängts ned. Ungerns premiärminister Viktor Orban har även påstått att Soros ensam bär skulden för flyktingstömmen från Afghanistan och Mellanöstern.

Bilder som föreställer Soros har flera gånger använts i den ungerska regeringens propaganda. Björn Söder sa så sent som 2019 att George Soros ”drar i trådarna” i europeisk politik. Och 2021 kämpar han alltså mot antisemitism i Sverige. Om det är alliansen med Israel eller den med Ungern som är mest ohelig går det att tvista om.

Att SD är så pro-israel och samtidigt kritiska till Palestina gestaltas på fler sätt.

– Palestinafrågan har också varit ett sätt för SD att attackera regeringen, framförallt för att anklaga tidigare utrikesminister Margot Wallström för att vara terroristkramare. Att man skulle stödja Hamas och terrorbiten, säger Anders Persson.

– Att SD är så pro-israeliska och kritiska till Palestina får också konsekvensen att de är väldigt kritiskt inställda mot biståndet till Palestina. Det finns en tydlig målkonflikt i det här. Man är kritisk till biståndet till Palestina, men å andra sidan riskerar ett stopp av bistånd att bidra till att skapa nya flyktingar vilket är det sista som SD vill, tillägger han.

Anders Persson menar att SD sannolikt inte har tagit ställning till Palestinabiståndet kontra flyktingfrågan ännu.

– Det kan bli väldigt annorlunda och det ska bli väldigt spännande att se hur SD kommer att agera om de blir en del av en framtida borgerlig regering. Man kan redan nu se att de driver de här frågorna väldigt hårt i EU-parlamentet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV