Radar · Utrikes

Putin om Ukraina: Väst har bollen

Rysslands president Vladimir Putin under sin årliga presskonferens i Moskva.

Ekonomi, energipolitik, covid-19, och så klart den eskalerade spänningen med väst behandlas när Rysslands president Vladimir Putin håller sin årliga presskonferens i Moskva.

Cirka 500 journalister är på plats för den flera timmar långa pressträffen, betydligt färre än tidigare år.

Presskonferensen sker samtidigt som stora delar av världen håller ögonen på utvecklingen av konflikten i Ukraina, vars gräns Ryssland mobiliserat vid under de senaste veckorna.

Putin säger bland annat att han ser positivt på hur USA öppnat för att diskutera de krav som Ryssland ställer på Nato och USA. Flera av kraven, till exempel en garanti om att Ukraina inte tillåts medlemskap i militäralliansen, upprepas under presskonferensen.

– Det får inte förekomma någon Nato-expansion österut, säger han, och hävdar att ”bollen är på deras (USA och Natos) planhalva”.

Flera västmakter har däremot redan avfärdat kraven och sagt att den typ av garanti som Putin söker inte är aktuell.

Ett tydligt nej till kraven kommer även från svenskt håll.

– Vi avvisar bestämt alla förhandlingar från svensk sida som handlar om kärnan i den europeiska säkerhetsordningen. Vi måste ha en regelbaserad världsordning, där vi har folkrätten och varje land har rätt att göra sitt eget säkerhetspolitiska val, sade utrikesminister Ann Linde till TT i onsdags.

– Det är oacceptabelt för ett land som Sverige, sade överbefälhavare Micael Bydén.