Radar · Utrikes

130-årig tidskapsel hittad under omstridd staty

Amerikanska delstaten Virginias guvernör Ralph Northam, i mitten, observerar när konservatorn Kate Ridgway plockar ut innehållet i tidskapseln tillsammans med sin kollega Sue Donovon.

En över 130 år gammal tidskapsel har plockas fram ur fundamentet till en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee i amerikanska staden Richmond. Förhoppningen är att den ska ge ledtrådar om områdets invånare under det sena 1800-talet.

När den rostiga lådan, något större än en skokartong, kunde öppnas hittades bland annat en almanacka från 1875, ett silvermynt och tre vattenskadade böcker som ska restaureras.

Tidskapseln låg inbäddad i det 680 kilo tunga fundamentet till den omstridda statyn av sydstatsgeneralen Robert E Lee.

Under Black lives matter-protesterna som bröt ut efter att George Floyd dödats i Minneapolis förra året ställdes krav på att statyn – som kommit att ses som en symbol för förtryck mot svarta – skulle flyttas. I september blev flytten verklighet, efter ett beslut från delstatens högsta domstol och nu har även fundamentet monterats ned.

Förhoppningen är nu att fynden från tidskapseln ska ge svar på vilka tankar människorna som levde i området i slutet av 1800-talet bar med sig.

–Det är en viktig dag för historien om Richmond och Virginia, sade guvernören Ralph Northam.

Enligt en nyhetsartikel från 1887 skulle lådan innehålla minnen från inbördeskriget och en bild av president Abraham Lincoln när han låg död i sin kista, vilket nu alltså visat sig inte stämma.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV