Radar

Stor studie visar: Frukt och grönt ger bättre minne och tankeförmåga

I bland annat äppelskal finns ämnen som tycks vara positiva för minnet och tankeförmågan, enligt en ny studie.

En ny stor studie från USA visar att den som äter mycket frukt och grönt får bättre minne och tankeförmåga. Den positiva effekten tycks komma från ämnesgruppen flavonoider, som finns bland annat i äppelskal, apelsiner, jordgubbar, blåbär, selleri och paprika.

Den amerikanska studien har gjorts på 50 000 kvinnor och 30 000 män i åldern 50-70 år som har undersökts under 20 års tid. Personerna har fått svara på enkäter om sina matvanor och hur de upplever sin tankeförmåga och sitt minne. De som dagligen hade ätit frukt och grönt löpte 20 procents mindre risk att uppleva försämringar i äldre ålder.

Maria Ankarcrona, forskare vid Karolinska institutet, har gjort en egen studie som visar att ett speciellt ämne i flavonoidgruppen tycks påverka hjärncellernas energiproduktion, vilket är positivt för minnet. Hon hoppas att forskningen kan leda fram till ett läkemedel mot demens, rapporterar Sveriges radio.

Frukt och grönt är även bra när det gäller att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. I förra veckan skrev Syre om en annan studie som visar att personer som äter vegansk kost löper 52 procents mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV