Radar · Mänskliga rättigheter

Hundratals afghanska journalister vädjar om hjälp: ”Det blir fängelse eller döden”

Den prisbelönta journalisten Najwa Alimi, 26, gömmer sig i Kabul.

Hundratals afghanska journalister vill ha hjälp att fly eller flytta inom landet, rapporterar Tidningen Journalisten.

Det är den Internationella Journalistfederationen IFJ som uppger att flera hundra afghanska journalister har begärt hjälp att fly eller flytta inom landet.

Enligt Jeremy Dear, IFJ:s biträdande generalsekreterare, och som koordinerar IFJ:s hjälpinsatser till afghanska journalister, har organisationen tagit emot begäran om hjälp från hundratals journalister i landet som fruktar för sina liv, varav många kommer från kvinnliga journalister.

En av dem är den prisbelönta journalisten Najwa Alimi, som 2019 tog emot svenska regeringens Per Anger-pris för sin kamp för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet, och för Sveriges Radio berättar att svenska diplomater lovat att hjälpa henne att fly, men sedan dess inte hört något.

– Vi kvinnor som opponerat oss mot talibanerna, är säkert med på listan över de som inte får leva vidare. Jag är en av dem. Antingen blir det fängelse eller döden, säger hon i en intervju på videolänk med SVT:s ”Agenda”.

Najwa Alimi arbetade som journalist för tv-kanalen Zan under flera år. På tv-kanalen arbetade nästan bara kvinnor. Najwa Alimi blev både hotad och beskjuten i tjänsten.

Enligt Tidningen Journalisten, bedömer IFJ att talibanstyrets uttalande om att man ska respektera pressfriheten bör tas med en nypa salt, även om oberoende medier hittills fortsatt tillåts verka i landet.

Organisationen vädjar också om mer pengar till sin säkerhetsfond för att hjälpa fler journalister ut ur Afghanistan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV