Energi · Syrekvisset

Syrekvisset

Ett föl av rasen Haflinger rullar runt i ett hav av maskrosor.

Välkommen till Syres kviss! Ja, eller quiz, eller frågesport om du så vill. Med frågor om aktuella händelser, samhällsfrågor och annat som kan vara kul att veta. Facit hittar du längst ner.

Klimatforskarna har uppmätt rekordhöga halter av koldioxid. Den 8 april rapporterade Mauna Loa-observatoriet på Hawaii ett dygnsmedelvärde på 421,36 miljondelar (ppm). Hur hög var koldioxidhalten när mätningarna inleddes 1958?

1 280 ppm
X 401 ppm
2 315 ppm

2

Det har kommit flera vaccin som ska ge skydd mot covid-19. De olika vaccinen fungerar på lite olika sätt. Vilket av dessa innehåller levande modifierade adenovirus?

1 Moderna
X Astrazeneca
2 Pfizer Biotech

I ett Zoom i Syre kan du läsa om hur myndigheterna i Madrid stängt ett laboratorium efter att djurrättsgrupper varnat för extremt plågsamma djurförsök. Men vad heter förordning som reglerar djurförsök inom EU? 

1 European animal regulatory directory 
X Directive 2010/63/EU
2 Animal testing protocol 

4

I naturens egna kök finns mycket gott att hämta i form av örter, rötter och nötter. Det kan du läsa i Kan själv med Jerker. Men vilken av dessa växter bör vi inte äta? 

1 Moses brinnande buske
X Löktrav
2 Lomme

5

Många människor har drabbats hårt ekonomiskt under coronapandemin, men det verkar inte gälla världens superrika som bara blir rikare. Vilken stad har flest dollarmiljardärer?

1 New York
X Peking
2 Shanghai

6

Trots att Sverige har ett väl utbyggt välfärdssystem så blir många människor utförsäkrade. I ett Zoom i Syre rapporterar vi om att Sverige kan få sitt första försök med basinkomt eller medborgarlön.Vilken stad?

1 Kiruna
X Staffanstorp
2 Linköping

Facit: 1:2, 2:X, 3:X. 4:1, 5:X, 6:2