Radar · Morgonkollen

Misstänkta sexbrott i Tigray fördöms

Robert Mardini, generaldirektör för Internationella rödakorskommittén.

Röda Korset oroas djupt över vad de beskriver som hemska berättelser om sexuellt våld i konfliktregionen Tigray i Etiopien. Farhågor finns om att våldtäktsbrott utförs systematiskt som en del i krigföringen, vilket även oroar FN:s säkerhetsråd.

Uppgiften kommer från Robert Mardini som är generaldirektör för Internationella rödakorskommittén (ICRC) med högkvarter i Genève i Schweiz. Informationen härrör från personal på sjukhus och kliniker i regionen, som har tagit del av berättelser om extremt sexuellt våld.

Det är inte allt för ofta som den neutrala organisationen ICRC rapporterar om händelser på krigsfronter och i konfliktzoner, men Mardini säger att uppgifterna från Tigray skakat honom:

”Jag har inte hört om så fruktansvärda vittnesmål på över två decennier inom det humanitära området, säger Mardini i en intervju med AFP. Mardini har då verkat i både Syrien och i Jemen.

Enligt bland annat vårdpersonal har soldater från Etiopien och grannlandet Eritrea bland annat förgripit sig på offer genom gruppvåldtäkter under den fem månader långa konflikten.

– Detta är nu vår högsta prioritet: att förhindra att det händer igen och förstås att stödja offren, säger Mardini.

Frågan om sexuellt våld i Tigray behandlades i FN:s säkerhetsråd på torsdagen, där speciellt våldshandlingar mot kvinnor och flickor togs upp.

”Medlemmarna i säkerhetsrådet uttrycker djup oro över anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter och övergrepp, bland annat sexuellt våld . . .” konstaterar de 15 medlemsländerna i rådet i ett uttalande. Det kräver en utredning om händelserna och att ansvariga ställs inför rätta.