Radar · Morgonkollen

Amnesty: ”Vaccintillverkare sätter sina egna vinstintressen före människoliv”

En kvinna i Kenya får en dos covidvaccin från Astra Zeneca som donerats av Storbritannien.

Vaccintillverkare sätter sina egna vinstintressen före människoliv, vilket gör att fattiga länder hamnar på efterkälken i vaccineringen mot covid-19. Det hävdar organisationen Amnesty International, som kräver att två miljarder doser ska distribueras till världens fattiga länder innan året är slut

I västvärlden är en majoritet av befolkningen numera vaccinerad mot covid-19, men i delar av Latinamerika, Asien och Afrika ligger vaccinationsgraden långt efter.

Av de 5,76 miljarder vaccindoser som har distribuerats i världen hittills har endast 0,3 procent gått till låginkomstländer, enligt Amnesty. Närmare 80 procent uppges ha skickats till höginkomstländer och rikare medelinkomstländer.

USA:s president Joe Biden väntas under onsdagen tillkännage att landet donerar ytterligare 500 miljoner doser vaccin, rapporterar Reuters, vilket skulle innebära en dubblering av landets donerade doser till omvärlden.

Anklagar vaccintillverkarna

Nu vill Amnesty att fler länder följer efter.

”Vi behöver att ledare som president Biden lägger fram och levererar miljarder doser, annars blir det här bara ännu en tom gest och liv kommer att fortsätta skördas”, säger Amnesty-chefen Agnes Callamard i ett uttalande.

Amnesty anklagar bolag som Astra Zeneca, Biontech, Moderna, Novavax, Pfizer och Johnson & Johnson för att ha vägrat att dela med sig av vaccindoser och teknologi för att möjliggöra att fler får tillgång till deras vaccin.

Säljer till självkostnadspris

De utpekade vaccintillverkarna bedyrar i brev till Amnesty att de stödjer mänskliga rättigheter och Astra Zeneca och Johnson & Johnson säljer sitt vaccin till självkostnadspris.

Men det räcker inte enligt Amnesty, som vill att hälften av vaccindoserna som tillverkas går till fattigare länder.

”Vi uppmanar länder och läkemedelsföretag att drastiskt ändra kurs och från och med nu göra allt som krävs för att leverera två miljarder vaccindoser till låginkomstländer samt lägre medelinkomstländer”, säger Callamard.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV