Radar · Miljö

Kina lovar sluta med kol – utomlands

Kinas ledare Xi Jinping (på skärmarna) håller sitt förinspelade tal i FN:s generalförsamling.

Kinas ledare Xi Jinping har lovat att sluta finansiera kolkraftsbaserade projekt utomlands. Beslutet välkomnas av flera världsaktörer.

– Kina kommer att träda fram och stötta utvecklingsländer i att ta fram grön energi med låga koldioxidutsläpp och kommer inte att bygga nya kolkraftsdrivna projekt utomlands, sade ledaren under sitt förinspelade tal i FN:s generalförsamling under tisdagen, där han också underströk jättenationens fredliga intentioner i det internationella samspelet.

Liknande löften har tidigare lämnats av Sydkorea och Japan, vilket fick USA:s klimatsändebud John Kerry att uppmana Kina att göra det samma.

”Vi har pratat med Kina om det här ett tag. Och jag gläds över att höra att president Xi tagit detta viktiga beslut”, säger Kerry i ett uttalande.

Alok Sharma, chef för FN:s klimatmöte COP26 i höst, är också positiv till beskedet.

”Det är tydligt vartåt det barkar för kolkraft. Jag välkomnar president Xis åtagande att sluta bygga kolprojekt utomlands, som varit en viktig samtalspunkt under mitt besök i Kina”, skriver Sharma på Twitter.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres välkomnar Kinas beslut.
”Att snabba på utfasningen av kol är den enskilt viktigaste åtgärden att ta för att hålla 1,5-gradersmålet från Parisavtalet inom räckhåll”, skriver han i ett uttalande.