Radar · Politik

Krav inför S-kongressen: Riv upp överenskommelsen om las

Centerpartiets Martin Ådahl och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) när överenskommelsen var klar mellan de dåvarande januaripartierna om anställningsskydd och omställning.

Riv upp uppgörelsen om anställningsskyddet. Det kräver socialdemokrater inför partikongressen. Men partiledningen vill inte väcka frågan till liv.

På Socialdemokraternas kongress kommer flera förslag om att stärka anställdas skydd i lagen om anställningsskydd (las) att behandlas. Motionerna har skickats in innan uppgörelsen mellan regeringen, Liberalerna och Centerpartiet blev klar i juni och en del av motionärerna säger nu att de står bakom uppgörelsen.

Men andra står fast vid sina förslag och vill riva upp uppgörelsen som bland annat innebär att alla arbetsgivare, oavsett storlek, kommer att kunna undanta tre anställda från principen sist-in-först-ut vid uppsägningar, rapporterar LO:s tidning Arbetet. En av dem är Alexander Ojanne som är facklig ledare för Socialdemokraternas partidistrikt i Stockholm.

– Vi är inte nöjda med de förändringar som kom av las-uppgörelsen. De tippar till arbetsgivarens fördel och försvagar arbetstagarnas ställning på arbetsmarknaden. Socialdemokraternas primära uppgift är att stärka löntagarna, säger Alexander Ojanne till Arbetet.

Partistyrelsen vill inte ha en förnyad diskussion om las och yrkar avslag på alla förslag till kongressen om förändringar i las.

Kommunalare nöjda

Det politiska överenskommelse som presenterades i juni bygger på den uppgörelse mellan tjänstemannafacken i PTK och Svenskt näringsliv som LO-förbunden If Metall och Kommunal anslutit sig till. Kommunal menar att inte minst den del i överenskommelsen som ger arbetstagare rätt till betald vidareutbildning gynnar deras medlemmar. Kommunal Västs S-förening hör till dem som nu backar från det förslag de lagt till S-kongressen om stärkt anställningsskydd. Istället hyllar de nu den uppgörelse som gjorts.

– Som kommunalare kan jag till och med gå så långt att säga att den för en gångs skull gynnar lågavlönade kvinnor med usla anställningsförhållanden, säger Malin Sjunneborn, ordförande för Kommunal Västs S-förening till Arbetet.

I början av nästa år väntas regeringens proposition vara klar att läggas på riksdagens bord. Tidigare i veckan berättade Syre om att vänsterpartiledaren Nooshi Dadgostar kräver att riksdagsbeslutet ska skjutas upp till efter valet. Samtidigt är ett av Centerpartiets villkor för att kunna tänka sig att stödja regeringens budget att las-överenskommelsen blir lag.

Läs mer:

Klart: Så förändras anställningsskyddet

Dadgostar: Skjut upp las-förändringarna

Alla vill ha Magdalena Andersson – men nu är det slut på enigheten