Radar · Morgonkollen

Berlusconi frikänns för muta i festhärva

Silvio Berlusconi, här vid borgmästarvalet i Milano i början av oktober.

Silvio Berlusconi är icke skyldig till ett av de mutbrott han anklagas för i samband med de ökända ”bunga bunga”-fester han arrangerat.

Italiens skandalomsusade tidigare premiärminister har anklagats för att ha betalat en pianospelare pengar för att denne skulle ljuga om vad som försiggick vid festerna i Berlusconis pampiga villa utanför Milano.

Kvinnliga deltagare har vittnat om att det var regelrätta sexfester, medan Berlusconi med försvarare har invänt att det varit vanliga, men storslagna middagar.

– Han är såklart lättad och nöjd, säger Berlusconis advokat Federico Cecconi till italienska medier, efter beskedet från en domstol i Siena.

Även pianospelaren i fråga frikänns från brott.

Härvan har retts ut i flera rättsliga omgångar. Silvio Berlusconi dömdes 2013 för att ha betalat en då 17-årig flicka för sex, men den domen överklagades varpå han friades i Italiens högsta domstol. I nästa steg dömdes två personer som stod honom nära för att ha tagit unga prostituerade kvinnor till festerna.

I detta tredje steg har åklagare gjort gällande att Berlusconi köpt människors tystnad för totalt motsvarande omkring 100 miljoner kronor. Merparten uppges ha gått till den flicka som var inblandad i anklagelserna i den första rundan.

Mutbrottsfall tas upp på lokal nivå i Italien, i de orter där de misstänkta brotten, eller transaktionerna, har skett. Ytterligare muträttegångar väntar Silvio Berlusconi i Rom respektive Milano.