Radar · Politik

Talmannen föreslår Andersson – utan säkrat stöd

"Magdalena Andersson har meddelat att det ännu inte finns något avtal med V i regeringsfrågan, men att samtal förts i god anda", säger talmannen Andreas Norlén på en pressträff.

Socialdemokraternas ledare Magdalena Andersson har ännu inte säkrat Vänsterpartiets stöd. Men riksdagen ska ändå rösta om henne som statsminister på onsdag.

(UPPDATERAD) Efter tio dagars förhandlingar med V har Andersson ännu inte säkrat tillräckligt med stöd för att bli statsminister.

Hon meddelade riksdagens talman på måndagen att det ännu i finns en uppgörelse, men att samtalen förs i ”god anda”.

Andersson har dock valt att inte begära mer förhandlingstid.

– Talmannen har redan varit generös med tiden, säger hon.

Omröstning onsdag

Eftersom S-ledaren inte begär mer tid var det inte aktuellt för talmannen att förlänga tiden.

– Jag tycker dessutom att det är ett stort värde i att hålla tempo i processen, säger Norlén.

Han föreslår nu riksdagen att Magdalena Andersson väljs till ny statsminister, trots att stödet för henne ännu inte är säkrat.

Statsministeromröstning ska hållas klockan 9 på onsdag.

– Nu har den här sonderingsprocessen pågått i 10-11 dagar och då är det rimligt att man avrundar den med att pröva stödet för kandidaten.

Pressen ökar

Därmed ökar pressen på S och V att komma överens till onsdag morgon.

– Jag har förhoppningar om att vi kan komma i mål, säger Andersson.

Misslyckas förhandlingarna riskerar Andersson inte bara att förlora statsministeromröstningen.

Utan V:s stöd riskerar hon också att hennes budget förlorar i riksdagens budgetomröstning som hålls på eftermiddagen samma dag.

– Det är klart att jag kommer att arbeta för att det finns ett stöd för regeringens budget, inte minst för att jag tycker att den är väldigt bra, säger Andersson.

Pensioner knäckfråga

En av knäckfrågorna är V:s krav på höjda garantipensioner.

– Självklart står vi socialdemokrater och Miljöpartiet redo att diskutera ytterligare förbättringar för de sämst ställda pensionärerna, säger Andersson.

Frågan är enligt henne vilken teknik man ska använda för att höja garantipensionerna.

Ett stort problem är att alla ändringar i pensionssystemet ska partierna i den så kallade pensionsgruppen vara överens om. I den gruppen ingår S, MP, M, KD, C och L, men inte V och SD.

– Vi socialdemokrater har inga som helst planer på att lämna pensionsgruppen, säger Andersson.

Besvärlig vår

Om Andersson lyckas nå en överenskommelse med V och säkra statsministerposten på onsdag, skulle den nya regeringen kunna tillträda på fredag.

Även om det blir en ny S-ledd regering så kan vägen fram till valet nästa höst bli besvärlig. Regeringen kommer att behöva säkra stöd från partier i riksdagen för sina förslag.

– Det går inte att komma ifrån att det är komplicerat. Det kommer att kräva mycket diskussioner i riksdagen, säger Andersson.

V har krävt någon typ av avtal om inflytande över regeringens politik framöver. Andersson kommenterar dock inte innehållet i den delen av förhandlingarna.

Om Andersson inte blir godkänd som statsminister på onsdag, får talmannen fortsätta processen med att få fram en statsminister.

Han har fyra gånger på sig att lägga fram förslag på statsminister. Misslyckas alla så blir det extra val.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV