Radar · Mänskliga rättigheter

Större framtidsoptimism hos barn och unga än hos äldre

Barn och unga känner trots allt hopp inför framtiden, visar en undersökning från Unicef.

En rapport från Unicef visar att barn och unga inte ser så dystert på framtiden som man skulle kunna tro. I många fall är äldre generationer mer svartsynta.

Med anledning av Internationella barndagen, som infaller den 20 november, har Unicef låtit göra en undersökning om barn och ungas syn på framtiden och jämfört deras uppfattningar med äldre generationers. I skuggan av klimatkris, pandemi, psykisk ohälsa och desinformation på sociala medier skulle man inte kunna klandra ungdomen om de såg pessimistiskt på världen, men rapporten visar att unga är mer optimistiska inför framtiden än de som nått medelåldern, skriver The Guardian.

De tillfrågade är hemmahörande i 21 olika länder och har delats in i två åldersgrupper, 15-24 och 40 plus. Urvalet representerar också olika socioekonomiska grupper. Enligt resultaten är den yngre generationen generellt mer positiva och globalt sinnade än den äldre. De är dessutom mer skeptiska till vad de läser på sociala medier och har större tilltro till vetenskap, möjligheterna till globalt samarbete och internationella institutioner.

Mer press på sig

Ungdomarna upplever också i större utsträckning att de i flera avseenden fått det bättre än föräldragenerationen, till exempel gällande sjukvård och utbildning. Ifråga om ekonomi var det framför allt unga i låg- och medelinkomstnationer som ansåg sig ha fått det bättre än föräldrarna, medan unga i höginkomstländer satte mindre hopp till den ekonomiska utvecklingen.

Men resultaten vittnar också om de problem som unga har i dag.

Bägge åldersgrupperna tycker till exempel att unga har mer press på sig att bli framgångsrika än vad föregående generationer haft, och nästan 80 procent av ungdomarna anser att det finns en hög risk för att som barn bli utsatt för sexuellt eller våldsamt innehåll på nätet, eller att bli mobbad. En av tre uppger också att de ofta känner sig oroliga, och en av fem känner sig ofta deprimerade.

Världsmedborgare med förändringspotential

Det råder ingen brist på orsaker till pessimism, säger Unicefs ordförande Henrietta Fore i ett pressmeddelande.

– Men det finns anledning till optimism här: barn och unga vägrar att se världen genom vuxnas svårmodiga lins. Världens unga människor förblir hoppfulla, mycket mer globalt sinnade och fast beslutna att göra världen till en bättre plats. Dagens unga människor känner oro för framtiden men ser sig själva som en del av lösningen, säger Fore.

Att unga i högre grad ser sig som världsmedborgare kan vara en positiv effekt av globaliseringen. 39 procent identifierade sig mest med att vara en del av världen, snarare än sin egen nation eller region. För gruppen över 40 var motsvarande siffra 22 procent, och för varje år uppåt sjönk benägenheten att identifiera sig som global medborgare med i genomsnitt 1 procent.

Läs mer:

Tio positiva nyheter för barn och unga 2020