Radar · Migration

Fyra smugglare gripna på Balkan – riskerar åtta års fängelse

Människosmugglingen på Balkan har uppskattats vara värd upp emot 50 miljoner euro årligen.

Två pakistanier och två minderåriga afghaner har gripits i Nordmakedonien efter en gemensam insats med serbisk polis. De står anklagade för att ingå i en smugglarliga och för att ha misshandlat andra flyktingar på ett ”extremt grymt och förödmjukande sätt”.

Människosmugglingen längs Balkan har tidigare uppskattats vara värd upp emot 50 miljoner euro om året, enligt en rapport från Global Initiative. Smugglarligorna är kända för att vara grymma – men brotten brukar mycket sällan klaras upp. Den som befinner sig på flykt, och ”olagligt” uppehåller sig i ett land tenderar inte att anmäla brott.

Men i en gemensam operation har nordmakedonsk och serbisk polis gripit fyra flyktingar, som enligt anklagelserna också ska ingå i en smugglarliga. Om de döms riskerar de upp emot åtta år i fängelse. Det rör sig om två pakistanska medborgare och två minderåriga afghanska medborgare, rapporterar InfoMigrants. De fyra misstänkta smugglarna greps misstänkte för att ha begått brott mot andra flyktingar och migranter. Brotten de misstänks för ska ha varit både grova och förödmjukande, enligt polisen i Nordmakedonien.

Enligt åklagarna som tittat på fallet ska de fyra misstänkta dels ha brukat fysiskt våld, men också ha skickat bilder till offrens familjer för att försöka utpressa dem på pengar i utbyte mot att släppa offren på fri fot. Sexuellt våld ska också ha förekommit.

Misshandlen, utpressningen och det sexuella våldet ska ha ägt rum i Nordmakedonien nära den serbiska gränsen. I små byar längs med gränsen har smugglarligor ofta hus eller i det aktuella fallet bosättningar där de i väntan på att föra flyktingar och migranter över gränsen håller dem. Två av flyktingarna som hållits i smugglarnas läger lyckades fly och ta sig över till Serbien, varpå de anmälde smugglarna där. De greps sedan av nordmakedonsk polis som under helgen som gick genomförde en räd mot lägret. Där fann de, utöver de fyra gripna smugglarna, 35 flyktingar. Nio av dem var bara 14-15 år gamla.