Radar · Mänskliga rättigheter

Tusentals flyr massiv brand i flyktingläger: ”förfärlig tragedi”

Människor ur folkgruppen rohingya framför röken och lågorna efter branden som blossat upp i flyktinglägret Balukhali i södra Bangladesh.

Tiotusentals människor har tvingats fly sina torftiga boenden i ett av världens största flyktingläger i Bangladesh. Flera personer har omkommit och branden är ännu inte släckt. ”Det är en förfärlig tragedi”, säger svenska specialistsjuksköterskan Johanna Lönn som är på plats.

Branden är den tredje som har blossat upp i flyktinglägren i Cox’s Bazar på fyra dagar. Bedömningen på måndagen var att omkring 900 boenden – hem till 7 400 människor – förstörts i branden.

Fem dödsfall har bekräftats.

– Alla håller fortfarande på och jobbar. Det är inte färdigt det här, utan bränderna härjar fortfarande, säger Johanna Lönn, som varit på plats i Cox’s Bazar sedan fem månader tillbaka.

Hon talar med TT på telefon mitt i natten lokal tid och räknar med att börja arbeta tidigt till morgonen.

Kommer fler patienter

Som specialistsjuksköterska vid Internationella rödakorskommittén arbetar Lönn vid en akutmottagning vid ett av regionens största sjukhus, dit de svårast skadade personerna förs. Hon har utbildat vårdpersonal, bland annat för att de ska kunna ta hand om svåra brännskador. De senaste dagarna har hon arbetat för att rusta akuten så att den kan ta emot många patienter.

– Det kommer hela tiden nya, säger hon, men tillägger att mottagningen är väl förberedd och har god kapacitet.

Hur många människor som drabbats totalt har svenskan ingen uppfattning om i nuläget.

– Dagsfokus har varit att möta de behov som finns, statistiken kommer i andra hand. Vi förbereder oss för vad som kommer.

Exploderande gasflaskor

I Cox’s Bazar finns totalt 34 lägerområden, som tillsammans sträcker sig över en yta på drygt 3 200 hektar. Det är framför allt muslimska rohingyer som bor där, sedan de drivits på flykt från grannlandet Myanmar, där militären inledde en brutal offensiv mot folkgruppen 2017.

I fredags brann det på två olika platser och många människors boenden förstördes. Elden spreds snabbt till olika delar av lägren och det gick ännu snabbare när elden nådde gasflaskor som använts vid matlagning, som exploderade.

– Vi släckte branden på en plats men den blossade genast upp på en annan, säger Mamunur Rashid, som är en av de administrativt ansvariga för Cox’s Bazar.

Även i januari blossade bränder upp i lägren. De raserade tusentals hem och fyra Unicef-skolor, men inga människor omkom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV