Radar · Integritet

Forskare: Välkomnar att spelberoende tas med i ANDTS-strategin

Ett spelmissbruk kan få många allvarliga konsekvenser och ofta finns andra missbruk med i bilden.

Regeringens förslag till en breddad strategi för politiken gällande alkohol, narkotika, dopning, tobak och nikotin, ANDT-strategi, ska nu också innefatta spel om pengar och bli en ANDTS-strategi. Det välkomnas från forskarhåll.

I torsdags presenterade socialminister Lena Hallengren (S), Kristina Nilsson (S) och Nicklas Attefjord (MP) regeringens förslag på en ny ANDT-strategi i en debattartikel i DN. En av nyheterna med den föreslagna strategin är att den breddas till att också inkludera spelberoende, narkotikaklassade läkemedel och tobaksfria nikotinprodukter.

Att inkludera spelberoende i strategin tycker Anders Hammarberg, enhetschef för ANDTS på Centrum för psykiatriforskning, är bra.

– Att det kommer med i strategin ger stadga åt att detta är något som beroendevården ska ägna sig åt, säger han.

Han jobbar både som forskare och på en mottagning för personer med olika typer av beroendediagnoser, och även om uppdraget att arbeta med spelberoende finns redan i dag är det bra att det blir tydligare uttalade mål så att denna form av beroende inte glöms bort.

Kan jämställas med substansberoende

– Forskningen ger ett gott stöd åt att detta är ett problem som kan jämställas med beroende av olika substanser, säger han.

Du kan visserligen inte dö av en överdos när det gäller spel, men problemen kan vara minst sagt allvarliga, konstaterar han.

– Det kan handla om att du spelar mer än du tänkt dig, att du har svårt att sluta och ständigt känner ett sug efter att spela mer, något som går ut över relationer och kan leda till svåra ekonomiska och sociala problem.

”Omkring 340.000 personer i Sverige har någon grad av spel­beroende. De har ofta sämre hälsa, ekonomiska problem, en riskkonsumtion av alkohol och använder oftare än andra tobak och narkotika”, står det att läsa i debattartikeln i DN, och det är en bild som också Anders Hammarberg delar.

Kan behandlas på liknande sätt

– Ofta så finns det också andra problem med i bilden, som alkohol, droger eller psykisk ohälsa.

Ett annat tecken på att de olika beroendeformerna liknar varandra är att de kan behandlas på liknande sätt.

– De behandlingsmetoder som finns för spelberoende är snarlika dem som används för substansberoenden. Det tyder på att det är samma typ av problembeteende bakom, säger han.

Huruvida resten av ANDTS-strategin kommer att förbättra situationen för de med beroendeproblem vill han inte kommentera än.

– Jag och mina kollegor diskuterar just nu hur vi ska ställa oss till den.