Radar · Nyheter

Rika länder har donerat bråkdel av utlovade vaccindoser – debatt väntas 

Bara en procent av Nigerias vuxna befolkning har fått en dos covid-19-vaccin.

En mycket liten del av de planerade vaccindoser som EU utlovat till fattigare länder har hittills donerats, visar ett EU-dokument som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

Av de utlovade 160 miljoner doserna covid-19-vaccin har mindre än tre procent – färre än fyra miljoner doser – än så länge lämnat unionen. De flesta av dem, varav merparten är från Astra Zeneca, har gått till länder och territorier med tydliga kopplingar till donationslandet, enligt Reuters.

EU-länderna, med en total befolkning på runt 365 miljoner, har mottagit runt 500 miljoner vaccindoser. Det är tillräckligt för att fullvaccinera 70 procent av den vuxna befolkningen, och unionen väntar därtill ytterligare nästan en miljard doser mot hösten. Samtidigt har exempelvis Sydafrika bara lyckats vaccinera sju procent av den vuxna befolkningen med en enda dos. Motsvarande siffra i Nigeria är en procent.

De låga donationssiffrorna väntas leda till debatt kring på vilket sätt rika länder delar med sig av sina överskottsdoser medan många fattiga länder fortsatt kämpar med att få tillgång till vaccin.

Samtidigt har 135 miljoner doser distribuerats till fattiga länder via det globala vaccinprogrammet Covax. 15 miljoner av dem har donerats av USA.