Radar · Miljö

Lantbrukare mister hela skördar efter extremregnet

Översvämningarna i Västeuropa har lämnat mycket skada efter sig.

Prognoserna för hur stor skada som skördarna har tagit av de intensiva regnovädren i Europa är ännu oklar. Men vissa lantbrukare har förlorat hela skörden.

Regnovädret som drog in över Västeruropa föregående vecka har inte bara slagit till med förödande kraft mot hus, vägar, fordon och människor. Också lantbrukarna har drabbats hårt och – därmed skördarna. Hur hårt är ännu osäkert.

Många av de gårdar som drabbats svårt av regn och översvämningar går inte att kontakta, eftersom mobilnätet inte fungerar överallt.

Ingen översiktbild

Pekka Pesonen, generalsekreterare för Copa Cogeca, den gemensamma EU-lobbyn för bondeorganisationer och lantbrukarkooperativ, konstaterar att rapporter om översvämningar kommit in från många medlemsländer: Tyskland, Belgien, Holland, Luxemburg, Frankrike och även Österrike.

– Översvämningarna är regionala och i dag har vi ingen översiktsbild över situationen. Vi vet att de som drabbas hårt har förlorat hela sina skördar, säger han till ATL.

Försvåra skörden

Bernhard Krüsken, generaldirektör för tyska Deutcher Bauernverband, motsvarande Lantbrukarnas riksförbund, LRF, skriver i ett mejl till ATL:

– Översvämningarna har drabbat lantbrukare och gårdar. Lantbrukare med djurbestånd är extra utsatta och kämpar med att få fram vatten och foder. Grödor, boskap och vinodlingar i dessa områden har blivit förstörda. Vi håller fortfarande på att ta reda på omfattningen av förödelsen.

Enligt agrarheute har spannmål slagits ner av hagelstormar, vilket kommer att förlänga och försvåra den kommande skörden. Till följd har myndigheterna skrivit ner prognosen för skörden.

I belgiska Vallonien rapporteras det att åkermark står under vatten. Först om två veckor kommer en uppskattning om hur översvämningarna drabbat lantbrukarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV