Radar · Mänskliga rättigheter

Journalister i Turkiet under attack

Flera turkiska journalister har utsatts för påhopp och misshandel under årets inledning.

Fem turkiska journalister har utsatts för våld under årets två första veckor. Attackerna fördöms av det turkiska journalistförbundet som kritiserar regeringens uteblivna reaktion.

Året har knappt börjat men i Turkiet har fem journalister hunnit utsättas för fysiskt våld. İzzet Tınmaz blev misshandlad med påkar av två okända män som stoppade hans bil, skriver Bianet. En av angriparna ska ha utbrustit ”jag blir förbannad på journalister”.

Två reportrar som fotograferade och filmade en person som anhållits för droghandel attackerades framför domstolsbyggnaden av den anklagades släktingar. I Ankara anfölls Orhan Uğuroğlu av fyra män med pinnar och den femte angreppet skedde mot Afşin Hatipoğlu, tidigare ledare för den högernationalistiska organisationen Grey wolves och som numera leder ett tv-program.

Det turkiska journalistförbundet fördömde både attackerna och regeringens passivitet, och den europeiska journalistfederationens generalsekreterare Ricardo Gutiérrez uppmanar de turkiska myndigheterna att utreda brotten. Även Utku Çakıröze, företrädare för landets största oppositionsparti och tidigare journalist, har uttryckt oro över situationen.

– Vi har sett varningstecknen i två år. Hoten mot journalister håller på att omsättas i våld, sa Çakıröze i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV