Radar · Migration

Frederiksen: Målet är noll asylsökande

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) vill att noll personer söker asyl i landet.

Den danska statsministern Mette Frederiksen (S) vill att färre personer söker asyl i Danmark – betydligt färre än nu. Målet är att landet ska noll asylsökande.

– Vi kan inte ge ett löfte om noll asylsökande, men vi kan gott och väl ställa upp den visionen, som vi också gjorde inför valet (2019). Nämligen att vi önskar ett nytt asylsystem och vi gör vad vi kan för att införa det, säger Frederiksen i en debatt i folketinget.

"Akta oss"

I fjol tog Danmark emot 1 547 asylansökningar. Det är det lägsta antalet sedan 1998, då man började föra statistik på området. Hur många asylsökande Danmark tar emot har en stor betydelse för om landet ska lyckas med integrationen, menar statsministern.

– Vi ska akta oss så att det inte kommer för många till vårt land, för då kan vår kraft att hålla samman försvinna. Den är redan utmanad, säger Frederiksen.

Frederiksen säger att tidigare politiker har ”gjort helt fel” eftersom de har ställt för få krav på invandrare som kommer till Danmark, som krav på att de ska kunna försörja sig och ta till sig de ”danska värderingarna”.
Statsministerns uttalade mål är en upprepning av vad den danska integrations- och invandringsministern Mattias Tesfaye nyligen sade till tidningen Politiken.

Pandemin sägs vara en orsak till att färre sökte asyl i Danmark under 2020, men Tesfaye menar även att Danmark har blivit ett mindre attraktivt land på grund av den strikta invandringspolitiken.

Regeringspartiet Socialdemokratiet har de senaste åren närmat sig de borgerliga partierna vad gäller hårdare tag kring invandringspolitiken och det skiftet ses som en delförklaring till att partiet kunde ta över makten vid valet i juni 2019.

"Andra halvleken"

Eftersom tillströmningen av asylsökande till Danmark för tillfället är liten börjar nu den ”andra halvleken” av invandringspolitiken och nu ska de antidemokratiska värderingar som vissa invandrare tar med sig från muslimska länder bekämpas av den danska regeringen, säger Mattias Tesfaye till Jyllands-Posten.

– Danmark ska inte anpassa sig till islam. Islam ska anpassa sig till Danmark, säger integrations- och invandringsministern till tidningen.

För tillfället behandlas flera förslag i folketinget kopplade till frågan. Bland annat ett förslag om att skärpa straffen för imamer och predikanter som håller kvar kvinnor i äktenskap mot deras vilja och att förbjuda donationer från Saudiarabien och Qatar till danska moskéer.

Förra årets antal asylsökande är mindre än en tiondel av antalet som sökte asyl i Danmark 2015. Under den stora flyktingvågen det året registrerades det drygt 21 300 asylansökningar i landet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV