Radar · Migration

39 dog i lastbil – långa straff för smugglare

Fyra män döms till långa fängelsestraff för sin inblandning i smugglingen av 39 människor till Storbritannien, där de kvävdes till döds i ett lastbilsutrymme.

Fyra människosmugglare döms till långa fängelsestraff för att ha låtit 39 människor kvävas till döds i en lastbil utanför London.

De livlösa kropparna upptäcktes i en låst lastbilscontainer på ett industriområde i östra London i oktober 2019. Fordonet hade nyligen kommit till Storbritannien och var till synes övergivet.

De döda var 31 män och 8 kvinnor, mellan 15 och 44 år gamla, som förts till Storbritannien från Vietnam på olaglig väg. När ingen släppte ut dem ur lastutrymmet och syrenivåerna sjönk försökte flera av dem desperat ta sig ut, medan andra lyckades ringa hem till sina anhöriga på andra sidan världen för att ta farväl.

Utredningen om vad som orsakade deras död har varit en av de största i sitt slag i brittisk historia.

Fyra män dömdes på olika punkter i december, bland annat dråp och migrationsbrott. En 24-årig man som körde containern på en lastbil till hamnen i belgiska Zeebrygge döms nu till 18 års fängelse och en 26-årig man som körde lastbilen den hittades på i London ådöms ett 13 år långt straff.

Två män i 40-årsåldern som ledde smugglingsverksamheten döms till 20 respektive 27 års fängelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV