Energi · På gång

På gång

Det upptrappade våldet fortsätter i Afghanistan.

22/2 SCB: Befolkningsstatistik för 2020.

Afghanistan i dag och framåtblickar

22/2 Efter årtionden av krig har USA och talibanerna skrivit under ett avtal 29 februari 2020. Vad innebär avtalet mellan USA och Talibaner för fortsatta intra-afghanska samtal? Och vad är egentligen förutsättningarna för fred i Afghanistan? Svenska Afghanistankommittén anordnar ett digitalt panelsamtal om situationen i Afghanistan!

Antarktis ekosystem

23/2 Vetenskapsakademin och Nationalkommittén för globala miljöförändringar arrangerar digitalt symposium om Antarktis ekosystem i ett förändrat klimat och Sveriges roll som ordförande för Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR). Kronprinsessan Victoria och utrikesminister Ann Linde medverkar.

40 år sedan den misslyckade militärkuppen i Spanien

23/2 Spanien: 40 år sedan den misslyckade militärkuppen i parlamentet 1981.

EU-kommissionen presenterar klimatstrategi

24/2 EU: Kommissionen presenterar strategi kring klimatförändringar, handlingsplan för samarbete mellan försvars- och rymdindustrin och förslag för förbättring av arbetsvillkor för plattformsanställda.

Domstolsutslag om överklagad dom 2016

25/2 EU: Domstolen ger sitt utslag om EU-kommissionens överklagande av en dom 2016, då Sverige fick rätt i ett klagomål på att kommissionen dröjt för länge med kriterier för hormonstörande ämnen.

Sveriges roll i EU:s fördjupade försvars- och säkerhetssamarbete

25/2 Ett webbinarium med bland annat  Försvarsminister Peter Hultqvist ska diskutera vilken politisk inriktning EU:s säkerhets- och försvarssamarbete bör ta och vilken roll Sveriges ser sig ha i detta (den så kallade ”EU:s strategiska kompass”).

Träning i civilkurage

25/2 Träning på att ingripa i våra olika vardagar mot förtryck, ojämlikhet, exkluderande normer, maktmissbruk, diskriminering, orättvisor och våld. Läs mer på vardagenscivilkurage.se.

G20-möte

26/2 Italien: G20-möte med finansministrar och centralbankschefer i Rom (till 27/2).

Utredningen lex "Lilla hjärtat"

26/2 Utredning som ska ta fram konkreta lagförslag till en lex ”Lilla hjärtat”, efter den 3-åriga flickan som dog då hon skickats tillbaka till de biologiska föräldrarna efter flera år i fosterfamilj. Uppdraget väntas vara klar senast den 26 februari.

EU-toppmöte om säkerhet och försvar och EU:s södra grannskap

26/2 EU: Stats- och regeringscheferna håller toppmöte via webben om säkerhet och försvar och EU:s södra grannskap.

Klimatmanifestation utanför riksdagen

26/2 Animal Rebellion Stockholm håller en manifestation utanför riksdagen.

Kastelholmssamtal om fred 2021 digitalt

29/3  I dag är det dags för Ålands fredsinstituts årliga samtal om fred – Kastelholmssamtalet. Årets tema.”Att skapa fred – möten, medlaren och freden”knyter an till centrala aspekter i Ålandslösningen och Ålandsexemplet som fyller 100 år under året, men också till de allt större behoven för att främja freden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV