Radar · Inrikes

Nya åtgärder efter spridning av mutationer

Jakten på mutationer trappas upp.

Region Gävleborg inför skärpta rekommendationer för att begränsa spridningen av covid-19. Den brittiska mutationen sprider sig mycket snabbt, dessutom har den brasilianska mutationen upptäckts. ”Det här är allvarligt och oroväckande”, säger regionens smittskyddsläkare Shah Jalal.

Under förra veckan ökade andelen fall av den brittiska mutationen med 70 procent i Region Gävleborg. Mutationen ligger nu bakom drygt 42 procent av alla nya fall.

Dessutom har fyra fall av den brasilianska mutationen upptäckts i regionen.

– Det är också en variant som smittar mer effektivt och sprider sig snabbare, som gör att läget snabbt kan bli sämre, säger smittskyddsläkaren Shah Jalal.

Ingen av de fyra personer som smittats med den brasilianska mutationen har dock fått mer än lindriga symtom och samtliga har nu tillfrisknat, tillägger han.

Skannar alla positiva prover

Vet ni om den brasilianska mutationen har börjat sprida sig i Region Gävleborg?

– Nej, vi skannar alla positiva prover för att hitta muterade varianter. Så om det hade funnits borde vi ha hittat. Men risken finns ju absolut, säger Shah Jalal.

En av de smittade med den brasilianska mutationen ska ha varit i Stockholmsområdet. Vet du om några smittfall har upptäckts där?

– Nej, inte vad jag vet. Det var i slutet av januari. Vi måste göra en utökad smittspårning för att få fler detaljer, säger Shah Jalal.

"Utesluter ingenting"

Bakom beslutet att skärpa rekommendationerna i Region Gävleborg ligger också det faktum att behovet av sjukhusvård för covid-19 slutat att minska.

De nya rekommendationerna innebär bland annat ökad användning av munskydd, till exempel vid alla tidpunkter i kollektivtrafiken, samt på arbetsplatser där det inte går att hålla avstånd. Dessutom rekommenderas personer som arbetar i områden där det bedöms pågå ett större utbrott att undvika att vistas ute i samhället.

De nya skärpta rekommendationerna gäller från och med tisdagen den 23 februari 2021 till och med den 10 mars 2021.

Kan det bli aktuellt med fler åtgärder?

– Vi utesluter ingenting. Utöver de skärpta lokala rekommendationer som vi har gått ut med i dag så har alla invånare ett viktigt personligt ansvar. Var och en är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda sig själva och andra mot smittspridning av covid-19, säger Shah Jalal.

Fakta: De mest omtalade mutationerna

B.1.1.7 – den brittiska varianten
Den brittiska varianten upptäcktes i höstas och är nu vanlig i Sverige. Varianten bedöms vara mer smittsam, men oklart hur mycket. Några, dock kritiserade, studier har visat att varianten kan vara dödligare. Hittills finns inget som tyder på att vaccinet inte biter på den brittiska varianten.
B.1.351 – den sydafrikanska varianten
Varianten identifierades i slutet av december och har också konstaterats i Sverige. Preliminära resultat av studier pekar på en högre smittsamhet, men inte på svårare symtom.
Vissa studier pekar dock på att denna variant är något mindre känslig för vaccin, men underlaget för påståendet anses som ”icke tillfredsställande”.
P.1 – den brasilianska varianten
Fyra fall med koppling till varandra har konstaterats i Region Gävleborg. Det finns farhågor om att även den brasilianska virusvarianten är mer smittsam. Än så länge finns inga större studier som visar att varianten skulle leda till allvarligare sjukdom och inte heller några studier som visar hur effektivt vaccinet är mot viruset.