Radar · Utrikes

Assad-regimen hotar syriska flyktingar med indrivningar

Human Rights Watch skriver att regimen avser att beslagta egendomar och tillgångar för syriska flyktingar som inte betalar.

Human rights watch fördömer den syriska regimens hot, att de syrier som inte gjort militärtjänst och inte betalar 8 000 dollar kommer kan komma att få sina eller sina släktingars egendomar beslagta.

Det var för två veckor som det syriska försvarsdepartementet meddelade att de som inte gjort militärtjänst måste betala 8 000 dollar. Eller få sina egendomar beslagta, eller sina släktingars egendomar i Syrien, skriver Sveriges Radio.

Enligt Human rights watch och Middle East eye är inkomsterna från människor som betalar för att slippa från militärtjänsten en allt viktigare inkomst för regimen – sannolikt en av de största inkomstkällorna.

Det var i en intervju, på regimens officiella Facebook-sida, som brigadgeneral Elias Bitar tillkännagav beslutet.

”Det militära rättsväsendet kommer att förbereda för att beslagta pengar och egendom från medborgare över 43 år som inte har betalat undantagsavgiften,” sa Bitar, enligt Human rights watch

Human rights watch som fördömde beslutet menar att det är ett sätt att hämnas på politiska motståndare och civila som har flytt landet.

Enligt dokument som publicerats av det syriska utrikesministeriet finns det mer än 3 200 personer som beviljats undantag i utbyte mot 8 000 dollar, sammanlagt runt 25,8 miljoner dollar – bara under första halvåret 2020.