Radar · Inrikes

Skolattacken i Eslöv – ett hatbrott

Iförd skelettmask och hjälm gick den beväpnade 15-åringen in på sin skola i Eslöv på höstterminens andra dag.

Planen var att döda ett stort antal personer för att nå ut med ett politiskt budskap. Nu döms 15-åringen bakom skolattacken i Eslöv till sluten ungdomsvård i två och ett halvt år. Hade han varit över 21 år hade det blivit livstid, enligt Lunds tingsrätt.

Knivhugget han utdelade mot en lärare på sin skola den 19 augusti var ett mordförsök – och domstolen ser inga förmildrande omständigheter.

Pojken döms också för nio fall av grovt olaga hot mot elever och personal på skolan och för grovt hot mot tjänsteman, eftersom han riktade ett pistolliknande föremål mot den polisman som avväpnade honom efter skolattacken.

Men samtidigt frias han från tio fall av grovt olaga hot, vilket inte riktigt kom som en överraskning för åklagare Pernilla Nilsson.

– Det var ett svårbedömt förlopp när det gällde den delen av händelsen, för den gick väldigt snabbt. Jag var medveten om att man kunde göra olika bedömningar kring detta, säger hon till TT.

Hon är nöjd med domen som helhet och konstaterar att domstolen bedömer straffvärdet som livstids fängelse, vilket är ännu högre än vad hon själv har argumenterat för.

Hat mot judar, muslimer och homosexuella

Bakom stängda dörrar har 15-åringen berättat för domstolen om hur han utvecklat ett hat mot judar, muslimer och homosexuella. I början av året skickade en kompis en film till honom från moskéskjutningarna i Christchurch på Nya Zeeland och han blev intresserad. Attentatet på Utöya och skolattackerna i Trollhättan och i Columbine har också inspirerat honom.

Han skrev tre olika manifest där han formulerade sina politiska åsikter och planerade en attack mot sin egen skola noggrant.

När poliser i somras kom hem till hans bostad efter att han skrivit om planer på en skolattack i Australien på internet, blev han nervös och raderade det manifest han hade i sin dator. Men när poliserna lämnat familjens bostad gick han tillbaka till sitt rum och fortsatte att planera attacken på Källebergsskolan i Eslöv, har han berättat för domstolen.

Ett hatbrott

Lunds tingsrätt slår fast att hans dåd var ett hatbrott, som dessutom var omsorgsfullt planerat. Att pojken livesände händelseförloppet på internet är en annan försvårande omständighet, liksom att han inte gjorde någonting för lindra lärarens lidande efter knivhugget och inte kallade på ambulans.

Tvärtom försenade han hjälpen till läraren, eftersom han skrämde iväg dem som närmade sig.

Pojken döms till skadestånd på nästan en halv miljon kronor till elever och personal på skolan samt den polis som han utsatt för hot. Trots att han frias från grovt olaga hot mot tio personer går han med på att betala skadestånd även till dem.

– Han har medgett att de har varit mycket utsatta allihop. De har varit i ögonkontakt och de har sett honom i den här situationen, säger 15-åringens advokat Leif Persson.

Han har gått igenom domen med pojken och tillsammans har de kommit överens om att den inte ska överklagas.

– Han är djupt ångerfull över all brottslighet han har ställt till med och han har förklarat sig nöjd med tingsrättens dom, säger Leif Persson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV