Radar · Mänskliga rättigheter

Misstänkt för folkmord kan utlämnas till Rwanda

Högsta domstolen i Stockholm.

Den man i 50-årsåldern som har suttit frihetsberövad över ett år misstänkt för folkmord i Rwanda kan utlämnas, har Högsta domstolen (HD) beslutat.

En utlämning skulle inte stå i strid med Europakonventionen eller barnkonventionen, skriver HD.

Mannen, som greps i Göteborg i november förra året, misstänks för att ha deltagit i folkmordet i Rwanda 1994. Flera vittnen har pekat ut mannen. Själv menar han att han har varit politiskt oppositionell, skriver SVT Nyheter Väst.

– Vi håller inte alls med, det är väl känt att regimen i Rwanda betalar folk för falska vittnesmål, säger mannens advokat Hanna Larsson Rampe om HD:s beslut till SVT.

HD skriver att det finns sannolika skäl att mannen har begått handlingarna han anklagas för. Enligt domstolen har det inte visats ”att den eftersökte hade varit politiskt aktiv på ett sådant sätt att det finns en konkret risk för att han ska utsättas för förföljelse”.

Samtidigt skriver HD att om mannen utlämnas så uppmanas regeringen ”noga övervaka den rättsliga prövningen av honom i Rwanda och hur han i övrigt behandlas där” med tanke på allvarliga brister i landets rättssystem.