Inga klurigheter alls. Veganska bakverk är faktiskt lika lättbakade som konventionella. Det gäller bara att hitta veganska varianter av de mejerier som ingår. Foto: Jenny Luks
Maltes apelsinris och Ulrikas lussekatter. Syres söta julklassiker presenteras i växtbaserade versioner. Det finns massor med alternativ till komjölk, smör och grädde i butikerna. Vem behöver mjölkprodukter förutom kalvarna?
100 g vegansk cream cheese 75 g mjölkfritt margarin 3 dl florsocker 2 tsk vaniljpulver
lingon
Smält margarinet, häll det i en bunke med fraiche, lingonsylt, socker och sirap och blanda väl. Rör i en annan skål samman mjöl, sojamjöl, kryddor och bakpulver. Strö försiktigt ner mjölblandningen i bunken med blöta ingredienser och rör om ordentligt. Häll i en smord och bröad brödform. Grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter i 175°C. Rör samman frostingingredienserna. Täck kakan med frosting, när den svalnat. Dekorera med lingon.
Det finns lite olika teorier om var namnet Ris à la Malta kommer ifrån. Vi kallar det Maltes apelsinris så slipper vi spekulationer. Fast, vem är Malte? Foto: Jenny Luks
Smält margarinet i en liten kastrull och rör ner mjölken. Blanda mjöl, socker, sojamjöl, bakpulver och saffran i en bunke. Rör ner margarinmjölken och vispa smeten fluffig. Häll i en smord och bröad brödform. Grädde i ugn i 200°C i 40-45 minuter.
Koka risgrynsgröt enligt grötrisförpackningens instruktioner och byt ut komjölken mot sötad växtmjölk. Låt svalna. Rör ner grädde, socker och vaniljsocker. Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Skär bort så mycket som möjligt av det vita och ta bort eventuella kärnor. Blanda ner apelsinerna i gräddriset. Servera kallt.
Ulrika Hörnell-Wiberg står bakom detta fina recept på sockrade, saftiga veganska lussekatter. Foto: Hendrik Zeitler
Ulrikas lussekatter
ca 30 st
½ pkt jäst (25 g) 1,5 dl socker 2 pkt saffran (1 g) 5 dl soja- eller havremjölk 150 g mjölkfritt margarin 12-15 dl vetemjöl russin margarin för pensling
Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och rör ner mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Häll i socker och saffran och rör innan du blandar i mjölet och knådar degen ganska länge. Degen ska inte vara kladdig men inte heller för fast.
Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Knåda degen lätt och dela upp den i 60 g stora bitar (knappt 1 dl stora). Rulla varje bit till en lång orm, snurra in ändarna åt mitten och dekorera med russin. Låt jäsa en halvtimme till. Grädda i 225–250 grader i cirka 7 minuter. Pensla de svala katterna med rumstempererat margarin och strö över lite socker.