Energi · Mat med Jenny

Juliga desserter för alla sötsugna firare

Inga klurigheter alls.

Maltes apelsinris och Ulrikas lussekatter. Syres söta julklassiker presenteras i växtbaserade versioner. Det finns massor med alternativ till komjölk, smör och grädde i butikerna. Vem behöver mjölkprodukter förutom kalvarna?

125 g mjölkfritt margarin
2 dl vegansk crème fraîche
1 dl lingonsylt
2 dl socker
2 msk mörk sirap
4 dl mjöl
½ dl sojamjöl
1 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma
1 msk bakpulver
ströbröd

Frosting:

100 g vegansk cream cheese
75 g mjölkfritt margarin
3 dl florsocker
2 tsk vaniljpulver

lingon

Smält margarinet, häll det i en bunke med fraiche, lingonsylt, socker och sirap och blanda väl. Rör i en annan skål samman mjöl, sojamjöl, kryddor och bakpulver. Strö försiktigt ner mjölblandningen i bunken med blöta ingredienser och rör om ordentligt. Häll i en smord och bröad brödform. Grädda långt ner i ugnen i ca 50 minuter i 175°C. Rör samman frostingingredienserna. Täck kakan med frosting, när den svalnat. Dekorera med lingon.

Det finns lite olika teorier om var namnet Ris à la Malta kommer ifrån
Det finns lite olika teorier om var namnet Ris à la Malta kommer ifrån. Vi kallar det Maltes apelsinris så slipper vi spekulationer. Fast, vem är Malte? Foto: Jenny Luks 

Saffranskaka

100 g margarin
2½ dl sötad soja- eller havredryck
4½ dl vetemjöl
3 dl socker
1 msk sojamjöl (kan hoppas över)
3 tsk bakpulver
1-2 påsar saffran (en påse = 0,5 gram)
ströbröd

Smält margarinet i en liten kastrull och rör ner mjölken. Blanda mjöl, socker, sojamjöl, bakpulver och saffran i en bunke. Rör ner margarinmjölken och vispa smeten fluffig. Häll i en smord och bröad brödform. Grädde i ugn i 200°C i 40-45 minuter.

Maltes apelsinris

5 dl kall risgrynsgröt
2 dl vegansk vispgrädde
2-3 msk socker
1 tsk vaniljsocker
4 apelsiner

Koka risgrynsgröt enligt grötrisförpackningens instruktioner och byt ut komjölken mot sötad växtmjölk. Låt svalna. Rör ner grädde, socker och vaniljsocker. Skala apelsinerna och skär dem i bitar. Skär bort så mycket som möjligt av det vita och ta bort eventuella kärnor. Blanda ner apelsinerna i gräddriset. Servera kallt.

Ulrika Hörnell-Wiberg står bakom detta fina recept på sockrade, saftiga veganska lussekatter
Ulrika Hörnell-Wiberg står bakom detta fina recept på sockrade, saftiga veganska lussekatter. Foto: Hendrik Zeitler

Ulrikas lussekatter

ca 30 st

½ pkt jäst (25 g)
1,5 dl socker
2 pkt saffran (1 g)
5 dl soja- eller havremjölk
150 g mjölkfritt margarin
12-15 dl vetemjöl
russin
margarin för pensling

Smula jästen i en bunke. Smält margarinet i en kastrull och rör ner mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader). Häll vätskan över jästen och rör tills jästen löst sig. Häll i socker och saffran och rör innan du blandar i mjölet och knådar degen ganska länge. Degen ska inte vara kladdig men inte heller för fast.

Låt degen jäsa under bakduk i cirka 1 timme. Knåda degen lätt och dela upp den i 60 g stora bitar (knappt 1 dl stora). Rulla varje bit till en lång orm, snurra in ändarna åt mitten och dekorera med russin. Låt jäsa en halvtimme till. Grädda i 225–250 grader i cirka 7 minuter. Pensla de svala katterna med rumstempererat margarin och strö över lite socker.