Radar · Utrikes

Orkanen Henri dundrar rakt mot New England – första på 30 år

Ovädret Henri över Atlanten i fredags.

Det tropiska ovädret Henri har ökat i styrka och klassas nu som en orkan. Samtidigt har riktningen ändrats. Det massiva ovädret väntas slå till mot Long Island i New York eller mot södra New England vid lunchtid på söndagen lokal tid. Det blir isåfall första orkanen på 30 år att slå direkt mot New Englands kust.

Orkanen beräknas missa de centrala delarna av staden New York med några kilometer. Men mångmiljonstaden kan ändå räkna med ett rejält oväder med åska, hårda vindar och massiv nederbörd. Byggen, stränder och uteserveringar har bommats igen.

På andra håll i regionen väntas det bli betydligt tuffare. Nationalgardet i delstaten Massachusetts är mobiliserat, för att vara redo att undsätta människor eller röja upp efter orkanens framfart och i Connecticut varnas för omfattande strömavbrott.

"Bli inte lurad"

Även andra delstater i New England – Maine, New Hampshire, Rhode Island och Vermont – har vidtagit beredskapsåtgärder med nedstängningar.

– Vad jag förstår är vi inte lika förberedda som inför superstormen Sandy (2012), säger New Yorks guvernör Andrew Cuomo på en presskonferens.

Det beror inte på att riskerna är mindre med Henri, utan på att det inte har funnits tid, enligt Cuomo.

– Bli inte lurad av det. Det handlar om att ovädret har ändrat färdväg, säger han enligt tidningen The New York Times.

Henri väntas behålla sin klassificering som orkan fram tills det att ovädret når kusten. Det blir då den första orkan som slår direkt mot New England sedan Bob drabbade regionen för 30 år sedan och krävde 17 dödsoffer.

Enligt USA:s orkancenter NHC befann sig Henri strax före midnatt lokal tid ett trettiotal mil utanför kusten. Efter att orkanen dragit in över land väntas den fortsätta norrut och samtidigt mattas av.

"Som en hjärtattack"

Men enligt Cuomo ska man räkna med över ett dygns oväder innan det går att blåsa faran över.

– Detta är lika allvarligt som en hjärtattack, säger han.

Redan på lördagen påverkades New York när den stora konsert som skulle hållas i Central Park på Manhattan för att fira att staden öppnar upp efter pandemin fick avbrytas.

Halva konserten hann avverkas innan arrangörerna meddelade att alla var tvungna att bege sig från parken.

”På grund av annalkande svåra väderförhållanden ber vi alla närvarande att lugnt röra sig mot närmaste utgång och fortsätta ut ur parken”, skriver New Yorks polis på Twitter, där de betonar att det inte är en akut nödsituation.

Avbrottet kom mitt under artisten Barry Manilows uppträdande.

– De avbröt oss och slängde ut oss från scenen för att de var rädda för åskan. Det hade börjat bli riktigt farligt där ute, sade Manilow till CNN efteråt.

Tornados i Tennessee

Samtidigt rapporteras att minst tio personer har avlidit och ett fyrtiotal saknas efter stora översvämningar i delstaten Tennessee, USA.

Kraftiga regn i kombination med en tornado gjorde att stora områden i Humphreys County, drygt tio mil väster om Nashville, drabbades av översvämningar. Det värsta vädret har passerat området, men faran är inte över.

– Det här är en allvarlig, katastrofal, situation, säger meteorologen Krissy Hurley till The Tennessean.