Radar · Djurrätt

Licensjakten på björn: påbörjad och delvis avslutad – överklagande fick nej

Årets björnjakt avslutades snabbt på flera håll i landet.

I lördags startade årets licensjakt på björn. I tre regioner avslutades jakten redan på söndagen, då man redan hunnit skjuta antalet tillåtna björnar. I år får totalt 501 björnar skjutas i Sverige, och flera överklaganden som gjorts mot beslutet har avslagits.

Från och med i lördags och fram till den 15 oktober får 501 björnar skjutas i Sverige. I tre jaktområden har jakten redan blåsts av, eftersom man där redan skjutit antalet tillåtna björnar. Det handlar om Värmland, västra Gävleborg och östra Dalarna, skriver Svensk jakt.

Beslutet om att 501 björnar får skjutas har överklagats i flera län, bland annat i Norrbottens och Jämtlands län. Men i förrgår avslogs båda ärendena i respektive förvaltningsrätt, rapporterar SVT Jämtland och Jaktjournalen.

"Strider mot art- och habitatsdirektivet"

Svenska rovdjursföreningen menar att det fanns flera skäl att överklaga länsstyrelsernas beslut om jakt. ”Det viktigaste, som gäller alla stora rovdjur som enligt art- och habitatdirektivet ska åtnjuta ett strikt skydd från avsiktligt dödande, är att jakt som enbart har till syfte att reducera antalet individer strider mot artikel 16.1.e i direktivet”, skriver föreningen på sin hemsida.

En annan orsak är att det på vissa håll inte handlar om ett begränsat antal djur.

”Exempelvis har Jämtlands län beslutat om jakt på inte mindre än 200 individer, en ökning med hundra procent mot förra året då 100 björnar fick dödas. Även på den punkten strider jakten mot art-och habitatdirektivet, men det syns inte tydligt eftersom Sverige (felaktigt) inte införlivat det villkoret i jaktförordningen”, skriver föreningen.

Men förvaltningsrätterna håller inte med.

”Förvaltningsrätten bedömer att en fritt växande björnstam kan förväntas medföra ökade skaderisker. En licensjakt kan förebygga ökade konflikter mellan människa och rovdjur, samt bibehålla en hög acceptans för björn och rovdjursförvaltningen”, skriver förvaltningsrätten i Luleå enligt Jaktjournalen.