Radar · Utrikes

Grace slår till mot Mexiko – igen

Hårda vinda och mycket regn drabbade Quintana Roo i Mexiko när Grace drog in över land i torsdags.

Det tropiska ovädret Grace har uppgraderats till orkan igen och dundrar nu mot Veracruz i Mexiko. Samtidigt hotar ovädret Henri att växa till sig innan det drabbar nordöstra USA.

Orkanen Grace drog in över Yucatán-halvön i torsdags och orsakade kraftiga skyfall, omfattande strömavbrott och massevakueringar, men utan att skörda vare sig dödsoffer eller stora materiella skador.

Nedgraderad till tropiskt oväder rörde sig Grace sedan ut i Mexikanska golfen. Men där har Grace – som även skapat oväder i Haiti och Jamaica – hämtat ny kraft.

Presidenten: Sök skydd

Åter uppgraderad till orkan – klassad som kategori 3 på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan – har Grace nu med vindbyar på nära 200 kilometer i timmen dragit in över den mexikanska kusten, nära turistorten Tecolutla.

”Jag vill att befolkningen i regionerna Veracruz, Puebla, San Luis Potosi, Tamaulipas och Hidalgo söker skydd på högt belägna platser, hos släktingar eller i stormskydd som upprättas”, skriver Mexikos president Andres Manuel Lopez i ett inlägg på det sociala nätverket Twitter.

Enligt lokala myndigheter ska minst 200 olika stormskydd ha upprättats i Veracruz och beredskap finns för att öppna upp ytterligare 2 000.

Presidenten tillägger att räddningspersonal från civila organisationer, försvarsdepartementet och den mexikanska flottan försatts i beredskap, i samarbete med landets statliga kraftkoncern CFE.

Enligt amerikanska National Hurricane Center (NHC) kan det bli kraftig nederbörd de närmaste timmarna men sedan väntas Grace försvagas när ovädret rör sig in över höglandet inne i Mexiko.

Veracruz guvernör Cuitlahuac Garcia har varnat för översvämningar och jordskred till följd av kraftiga nederbörd i bergstrakterna

Störst risk i Massachusetts

Utanför USA:s nordöstra kust är samtidigt ovädret Henri på väg att växa till en orkan. Från New York i söder till Maine i norr rustar befolkningen för att skydda sig mot vad som ser ut att bli den första orkan att slå till över New England-området på över 30 år.

NHC uppger att Henri tros nå land på söndagen och störst är risken i Massachusetts.

Vi måste alla ta den här stormen på stort allvar. Vi vill helt enkelt inte att någon ska befinna sig på vägarna när den slår till, säger delstatens guvernör Charlie Baker på en presskonferens enligt tidningen The New York Times.

Runt 300 000 hushåll kan vänta sig att strömmen försvinner. 1 000 medlemmar av Massachusetts nationalgarde har kallats in för att hjälpa till och stränderna i delstaten har stängts efter att regn på mer än 250 millimeter väntas.

New York och New Jersey drabbades 2012 av orkanen Sandy, men längre norrut har ingen orkan nått land sedan Bob år 1991.