Radar · Politik

Reaktionerna på Löfvens avgång: pålitlig och respekterad

Stefan Löfven (S) och Per Bolund vid en pressträff i Rosenbad.

En respekterad och pålitlig kollega, även om man inte alltid varit överens. Så tackar partiledarna och kollegorna Stefan Löfven.

Vice statsminister Per Bolund tackar på Twitter Stefan Löfven för hans tid som statsminister.

”Tack Stefan för starkt ledarskap och ett mycket gott samarbete under många år! Vi har tillsammans lett Sveriges första rödgröna regering och tagit stora steg mot målet att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland”, skriver Bolund och tillägger att arbetet fortsätter.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger i en kommentar att han alltid har respekterat Stefan Löfven som partiledarkollega.

”Vi gör väldigt olika analyser av hur samhällsproblemen ser ut och vad Sverige behöver. Men jag har aldrig betvivlat hans goda intentioner och hans vilja att göra det som är bra för Sverige. Jag tror det är viktigt att kunna skilja på sak och person. Tack för dessa gemensamma år i svensk politik.”

Förtjänar stort tack

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch skriver att Löfven förtjänat ett stort tack för sitt hårda arbete, men tillägger sedan att hennes parti fortsätter att arbeta för en ny regering, oavsett vem som tar över Löfvens post. ”

”Uppenbart att socialdemokratin helt saknar förmågan att lösa de problem Sverige står inför. Sverige förtjänar bättre”, skriver Busch på Twitter.

Centerledaren Annie Lööf skriver på Facebook och Instagram om sin uppskattning för Stefan Löfven. ”För Stefan har det varit viktigt att kunna lita på varandra och att ett handslag verkligen är ett handslag. Utan hans personliga egenskaper och lyhördhet skulle samarbetet mellan våra partier ha varit betydligt mer komplicerat.”

Hon tackar honom också för samtal, debatter och förhandlingar. ”Din personlighet och ditt lyhörda ledarskap har varit avgörande för att vi de senaste åren har haft ett bra och respektfullt samarbete.”

Liknande besked kommer från Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni: Stefan Löfven har varit en statsminister som står för sitt ord, skriver hon på Facebook.

”Få saker förenar oss – desto viktigare därför att jag alltid upplevt att en överenskommelse med honom är en överenskommelse som gäller. Som person har jag alltid uppfattat honom som ödmjuk, sympatisk och pålitlig. Hans regeringstid har präglats av stora prövningar politiskt likväl som för samhället. Jag förstår att Stefan Löfven nu vill göra annat och önskar honom all lycka till framåt.”, skriver Sabuni.

"Respekt"

Även före detta partiledare kommenterar Löfvens besked på Twitter.

”Stefan Löfven har lett Sverige genom ett par svåra kriser och i ett svårt parlamentariskt läge. I sex år fick han och jag ömsom debattera och ömsom förhandla med varandra. En resultatorienterad samarbetsman. En vänlig och generös person. Respekt.”, skriver Jan Björklund, tidigare partiledare för Liberalerna.

Carl Bildt, som tidigare varit såväl statsminister som utrikesminister och partiledare för Moderaterna överraskades av beskedet:

”Ganska överraskande att statsminister Löfven avgår som partiledare och statsminister i höst. Tumultartade dagar väntar, inom det Socialdemokratiska partiet, i parlamentet och valet i september”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV