Radar · Miljö

Thunberg anklagar ledare för ignorans: ”En skam”

Greta Thunberg är inbjuden till samtal i ett utskott i USA:s representanthus.

Ett 40-tal stats- och regeringschefer var inbjudna till USA:s toppmöte om klimat. Samtidigt framträdde Greta Thunberg, som bjudits in av ett utskott i den amerikanska kongressen.

– Hur länge tror ni att ni som har makt kan klara er undan detta, ärligt talat, sade Thunberg.

Grundaren till organisationen Fridays for future var inbjuden till ett panelsamtal via videolänk av ett utskott i representanthuset. Inbjudan kom från Ro Khana, demokrat från delstaten Kalifornien, som är aktivt engagerad i klimatfrågor.

Hur länge?

Thunberg valde en skarp ton i sitt framträdande:

– Hur länge tror ni att ni kan ignorera klimatkrisen, den globala aspekten av rättvisa och (omfattande) utsläpp utan att ställas till ansvar?

I framträdandet riktade hon fortsatt kritik mot omvärldens bristande insatser.

– Detta är år 2021. Det faktum att vi fortfarande har denna diskussion, och än mer, att vi fortfarande ger ger understöd till fossila bränslen direkt eller indirekt genom skattepengar är en skam, säger Thunberg och kritiserar  makthavarna för att inte göra tillräckligt för att leva upp till sina åtaganden och löften om att nå Parisavtalets mål.

– Antingen gör ni det här, eller kommer ni att behöva förklara för era barn och de som berörs mest varför ni ger upp på 1,5-gradersmålet – ger upp utan att ens försöka, säger Greta Thunberg.

I paneldiskussionen ingick också Tara Houska som grundat organisationen Giniw collective med inriktning på miljö och urbefolkningar, Joseph Aldy från Harvard university och Peter Erickson från Stockholm Environmental Institute.

Dessutom lade ledamöter fram sina synpunkter i det mäktiga utskottet House committee on oversight and reform, bland dem den ledande unga demokraten Alexandria Ocasio-Cortez från New York.

Drabbade i oljeindustrin

Demokraten Raja Krishnamoorthi från Illinois undrade vad Thunberg har att säga till alla dem som arbetar inom inom oljeindustrin i USA.

– Ingen kan klaga på dem. Vi bryr oss om oss själva, att vi får mat på bordet. De som jobbar inom den fossila industrin får inte lämnas därhän. Många tror att vi är emot dem – inget kunde vara mer fel.

På frågan vad som förvånat Thunberg mest i hennes arbete, tänkte hon efter ett tag:

– Jag vet inte, kanske att människor verkligen vill se en förändring. Jag trodde att många var nöjda med det som är. Men jag har träffat så många som vill förändra, också inom den fossila industrin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV