Glöd · Ledare

Fortsätt trot(s)a partipiskan

En flykting som söker asyl behöver en plats att andas ut på. Ro och läkning och trygghet, någonstans att slå nya rötter tillsammans med sin familj. Eller bara en tillflykt tills kriget tar slut – om det är det flyktingen vill. Man behöver känna sig välkommen för att kunna växa in i ett nytt liv och fungera i ett nytt samhälle.

Men politiken går sedan länge åt andra hållet. Inte en jävel över bron, och om de ändå kommer ska de ha tillfälliga uppehållstillstånd och leva i ett limbo på vatten och bröd. Inget bröd heller om de inte lär sig svenska illa kvickt. Familjen? Ja, de kanske får komma hit om flyktingen trots all press lär sig svenska och skaffar ett jobb så hen kan försörja dem.

Så ser också regeringens nya förslag till migrationspolitik ut. Som Valdemar Möller skrev häromdagen är det ett kompakt mörker med vissa ljusglimtar – undantag i försörjningsplikten och små förändringar som kan vara till hjälp för några få av de ensamkommande.

Miljöpartiet säger inte ens motvilligt och med tårar i ögonen att det är ett bra förslag. Inte den här gången. Märta Stenevi sa när det presenterades att alla vet ju att det här inte är deras politik, men att de i alla fall var glada att de hade kunnat förbättra litegrann.

Är det Socialdemokraternas politik, då? Den stramaste migrationspolitiken på 40 år, säger Morgan Johansson. Som om det var något fint att behandla människor illa och vägra dem hjälp. De har aldrig haft någon vidare asylpolitik, men innan det blev öppen tävlan med Sverigedemokraterna hade de ändå en ambition att vara mänskliga. Bland deras medlemmar och väljare finns många som kämpar för flyktingars rättigheter – det syns sällan utåt, men det finns en djup spricka.

Nu har flera socialdemokrater i riksdagen reserverat sig mot regeringens lagrådsremiss, berättar Sveriges radio. Thomas Hammarberg, riksdagsledamot och tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, säger till Ekot att han inte vill stå bakom förslaget ”därför att det leder åt fel håll. Och det sätter också ett väldigt dåligt exempel internationellt”.

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar anser att förslaget strider mot partiets kongressbeslut 2017 om att Sverige ska ha ungefär samma migrationspolitik som andra EU-länder. Det här förslaget är mycket sämre för de asylsökande, säger han, ”både när det gäller möjligheten till familjeåterförening och längden på uppehållstillstånden”.

Thomas Hammarberg är också kritisk mot just att uppehållstillstånden i regel ska vara tillfälliga. Att flyktingarna ska sväva i osäkerhet om ifall de alls kommer att få stanna ”försvårar naturligtvis integrationen” säger han till Ekot.

Förhoppningsvis kommer andra socialdemokrater att ta intryck och våga trotsa partipiskan. Det här förslaget är ju bara den sortens eftergift till Sverigedemokraterna som kommer att förskjuta politiken ännu mer åt deras håll. Inte bara i Sverige utan i hela EU. Det är det nog bra många sossar som inte vill vara medskyldiga till.

Regeringen vill stänga Bromma flygplats.

De vill bygga ut Arlanda istället.