Glöd · Debatt

”I det fria konstruktiva mötet kan hederligheten växa”

”Godtycklighet inför regelverk gynnar populism i politiken.

Hur får vi en ärligare politik? Vi måste utbilda oss i goda metoder, ge demokratiska redskap till de unga och bjuda in alla i politiken, även de mest utsatta, skriver Emma Wallrup, före detta riksdagsledamot, i sin debattartikel.

Hur har nyliberalismen ökat elitistiska kulturer, i samhället, på arbetsplatser och i politiken? Hur skyddar vi vår kultur i samhället från att bara de med muskler tar över? Hur ger vi en inre muskel i samhällsorganiseringen som skyddar den svages rätt? Hur får vi verkligen bort den nyliberala eran? Hur får vi empatin att stärkas igen på riktigt. Att kärleken till människan kommer först.

Godtycklighet inför regelverk gynnar populism i politiken. Populismen är äntligen på väg bort i den politiska kulturen på vissa håll men inte på andra håll. Det är viktigt att städa nu eftersom populism utan hederligt innehåll är ett gissel som hindrar folkets behov att nå fram. Det är viktigt att få bort för att upprätthålla en kultur i politiken som kommer folket till del, då det är de oärliga elitistiska kulturerna som hindrar att folkets behov når beslutsrummen. Ja, politiskt är det viktigt med ärliga kulturer eftersom det är de som står emot de oärliga.

På många arbetsplatser eller organisationer som är drabbade av utbrändhet i dag har vi sett kulturer där inte alla respekteras och det är ett stort problem. Det blir då kulturer som uppstår när några anses mer värdefulla och att deras behov tillfredsställs och att andra ignoreras eller trampas på. Ofta kan dessa kulturer vara nedbrytande för alla som vistas där. Det värsta är när det inte går att bryta. När muren är så kompakt mot att lyssna till behoven hos dem som inte är en del av den grupp som räknas som normen.

Ofta finns det starka intressen under ytan av eftertraktade resurser som skapar dessa skarpa gränser där några tar resurserna i anspråk. Därför behövs regelverk som reglerar resurstilldelningen på arbetsplatsen för att motverka destruktiva kulturer. Dessa måste också respekteras på riktigt. Det måste finnas en grundsyn där vi är lika inför regelverken. Där vi alla har våra rättigheter när vi behöver dem.

Hur får vi det hederliga att bli normen igen och hur gör vi klart att det är sådana förebilder som gäller?  Det måste ju handla om både vilka strukturer vi bygger upp. Att vi har som huvudmålet att gynna folkhälsan och att arbeta bort det som hindrar oss från att utveckla sådana kulturer.

Vi behöver både kunskapen om bra och hederliga metoder och vi behöver gynna den ärliga demokratin. Det fria konstruktiva mötet och samtalet mellan dem som är samhällsbyggare, det vill säga vi tillsammans. En kultur där den etiska kompassen och empatin och hederligheten är norm.

Vi behöver utbilda oss om vad bra metoder innebär. Vi behöver visa på att det går att arbeta med ärliga metoder. Att populistiska oärliga metoder inte är en väg fram. Att hålla demokratiska regelverk ännu mer intakta är ett måste för att nå dit.

Vi behöver göra folket delaktigt i samhällsförändringen utifrån respekt för varje människas erfarenhet. Kärlek och respekt måste finnas med både som budskap och i den kultur vi upprätthåller. När det inte fungerar måste vi börja om och det har inte fungerat tillräckligt.

Vi måste därför börja om och bygga rätt. Öka kärleken och respekten i den politiska kulturen genom att lyfta in alla som en del i samhället och att alla är viktiga. Från den mest utsatta som är utan muskler och alla andra.. Alla måste bjudas in och respekteras. Bara så kan vi få ett välmående samhälle där vi mår bra på riktigt. Det handlar också om hur vi ser på folk i andra länder. Hur vi bygger en rättvis fördelning i världen. Att vi ej utnyttjar människor i utsatthet här eller i andra länder. Det handlar på samma gång om att vi inte utnyttjar och förtrampar oss själva när vi är i utsatthet.

Nu är det tid för att prata om demokratiska spelregler samtidigt som vi går före och kan sprida den kulturen i samhället. Att ge redskap till de unga som växer upp att kunna bygga demokrati och inte att trampa på andra.