Radar · Utrikes

Domstol: Ryssland låg bakom mord

Änkan Marina Litvinenko har drivit ärendet om hur maken dog i flera år.

Ryssland är ansvarigt för mordet på den tidigare KGB-mannen Aleksandr Litvinenko i London 2006. Det fastställer Europadomstolen (ECHR) i en ny dom.

Litvinenko jobbade för underrättelsetjänsterna KGB och FSB i Ryssland innan han hoppade av, blev regimkritiker och flydde till Storbritannien. I november 2006 utsattes han för den ovanliga och farliga isotopen polonium-210, och avled efter några veckor.

I sin dom, som kommer sedan änkan Marina Litvinenko drivit fallet, skriver ECHR nu att det är bevisat ”bortom alla rimliga tvivel” att dådet utfördes av ryssarna Andrej Lugovoj och Dmitrij Kovtun.

Domstolen har också hittat så starka tecken på att de agerade på order uppifrån att den skriver: ”Ryssland var ansvarigt för mordet på Aleksandr Litvinenko i Förenade kungadömet”.

Inget undantag

Litvinenko-fallet är bara ett i en rad liknande händelser där högt profilerade ryska regimkritiker råkat illa ut i Storbritannien. Affärsmannen Boris Berezovskij hittades död i sitt hem 2013, utan att rättsläkare kunnat fastställa dödsorsaken. Och hans gode vän Nikolaj Glusjkov dog 2018, även han i hemmet. I det fallet var självmord en teori, men expertis fastställde tidigare i år att han av allt att döma mördats.

Rysslands president Vladimir Putin har själv en bakgrund inom KGB, och har av omvärlden beskyllts för att tillåta eller ligga bakom många attacker på kritiska röster mot hans styre. I våras väckte det stort uppseende när USA:s president Joe Biden kallade Putin ”a killer”.