Radar · Morgonkollen

USA:s senat stoppar rösträttslag

Röstande i en vallokal i Atlanta i presidentvalet den 3 november 2020.

För tredje gången i år har Demokraterna i USA:s senat försökt att få igenom en omfattande ny vallagstiftning som skulle fungera som motvikt mot de nya vallagar som har införts i flera republikanskt styrda delstater sedan presidentvalet i fjol.

Demokraternas lagförslag skulle bland annat innebära att valdagen, som alltid infaller på en tisdag, blir nationell helgdag. En garanti för två veckors förtidsröstning föreslås också, samt att röstberättigade ska registreras i röstlängden automatiskt och samma dag som de röstar. I dag måste den som vill rösta i val i USA själv registrera sig i förtid.

Men lagförslaget fick inte de 60 av kammarens 100 röster som krävdes för att det ens skulle gå vidare till debatt i kammaren.

Samtliga 50 republikaner röstade emot, efter uppmaning från deras minoritetsledare Mitch McConnell, som anser att lagförslaget är ännu ett försök av Demokraterna att bestämma ”hur varenda amerikan över hela landet ska rösta”.

Frågan om rösträtt och valsäkerhet är omtvistad i USA. Efter expresident Donald Trumps grundlösa anklagelser om valfusk har hittills minst 19 republikanstyrda delstater infört sammanlagt 33 vallagar med argumentet att de ska säkerställa valsäkerheten och förbygga fusk. Men kritiker anser att lagarna begränsar rösträtten. I Texas har till exempel drive-in- och dygnet runt-röstande förbjudits och det har blivit svårare att poströsta.

Demokratin, USA:s själva själ, står på spel, säger president Joe Biden i ett uttalande och vädjar till senaten att debattera och rösta om lagförslaget.