Radar · Miljö

Ny studie: Oljebolag har motarbetat klimatåtgärder i 50 år

Franska oljebolaget Total energies har under decennier sått tvivel om klimatvetenskapen.

Nu bekräftas det återigen: Oljebolag kände till klimatkrisen redan på 1970-talet. Därefter motarbetade de initiativ för att minska klimatförändringarna. Det visar en ny studie, där forskare har intervjuat tidigare företagsledare och granskat interna företagsdokument. Denna gång gäller det ett av världens största oljebolag – franska Total energies.

För fyra år sedan kom Den stora klimatskandalen, en dokumentär som visade att bland annat oljebolaget Exxon mobil kände till klimatförändringarna redan på 1960-talet och hur de sedan stöttade forskning som undergrävde dessa kunskaper.

Nu bekräftas den bilden även av forskningen. I en ny studie har tre forskare intervjuat tidigare företagsledare och granskat interna företagsdokument. Denna gång gäller det franska oljebolaget Total energies, som redan 1971 varnade sin personal för en katastrofal global uppvärmning, skriver Supermiljöbloggen.

Efter att under 1980-talet ha fått ännu mer information om sambanden och konsekvenserna började Total energies så tvivel hos allmänheten om den vetenskapliga grunden för global uppvärmning.

Först i slutet på 1990-talet beslutade Total energies att offentlig acceptera klimatvetenskapen, men samtidigt fortsatte företaget att motverka politiska beslut som hade kunna minska klimatförändringarna.

Studien visar också att Exxon mobil samordnade en internationell kampanj på 1980-talet för att undergräva klimatvetenskapen och försvaga den internationella klimatpolitiken. Det skedde via International petroleum industry environmental conservation association, IPIECA.

Efter avslöjandet har miljöorganisationerna Notre Affaire à Tous och 350.org startat en kampanj under hashtaggen TotalKnew som uppmanar offentliga myndigheter att ställa bolagen till svars och att stora banker ska bryta sina band med dem, rapporterar Supermiljöbloggen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV