Radar · Mänskliga rättigheter

Navalnyj: Sacharovpriset en hedersutmärkelse

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj när han tidigare i år framträdde i domstol i Moskva.

Den fängslade ryske antikorruptionsaktivisten och oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som tilldelats årets Sacharovpris för tankefrihet hälsar att utmärkelsen är ”en ära”. Men i Kreml är man inte lika nöjd.

– Vi respekterar organet, men ingen kan få oss att respektera ett sådant beslut, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov om EU-parlamentets besked att Navalnyj tilldelas organets stora människorättsutmärkelse Sacharovpriset.

EU-parlamentet krävde när priset offentliggjordes i onsdags att Navalnyj omedelbart ska släppas, och han hyllades som ”förändringens förkämpe”.

”Detta är inte bara en ära, det är också ett stort ansvar, skriver Navalnyj på Twitter dagen därpå.

”Jag är mycket tacksam gentemot EU-parlamentet för att man visar vårt arbete denna stora uppskattning”, fortsätter Navalnyj, vars medarbetare förmedlar hans budskap i sociala medier medan han hålls fängslad.

Den 45-årige Navalnyj avtjänar ett flerårigt fängelsestraff en bit utanför Moskva. Han har dömts av en rysk domstol för att inte ha uppfyllt en tidigare villkorlig dom då han under 2020 länge vårdades i Tyskland sedan han utsatts för ett mordförsök med nervgiftet novitjok.

EU-parlamentets Sacharovpris för tankefrihet har delats ut sedan 1988 och är döpt efter sovjetiske kärnfysikern och fredsaktivisten Andrej Sacharov (1921-89).