Radar · Politik

EU skjuter upp beslut om kärnkraften ska klassas som hållbar

Vad är hållbar energi? Mellan ett kärnkraftverk och en gammal väderkvarn i Belgien har det i oktober, inför klimattoppmötet, satts upp en träfigur på en bänk för att uppmana människor till att sitta ner och samtala.

EU skjuter upp det omdiskuterade beslutet om kärnkraften – och huruvida den kan klassas som en förnybar energikälla, rapporterar Financial times.

Det är den så kallade taxonomin som EU skulle ta beslut om under hösten som nu skjuts ännu längre på framtiden, troligen fram till nästa år, uppger EU: s finansiella kommissionär Mairead McGuinness för Financial Times.

Vad som ska inkluderas i EU:s taxonomi handlar om vilka energislag som ska ses som hållbara eller ej och därmed avgörs också vilka av dem som kan få finansieras med gröna investeringar framöver, bland annat från EU:s gigantiska återhämtningspaket.

Kärnkraften, liksom fossilgas och biobränslen har blivit heta diskussionsfrågor och åsikterna går isär rejält. Anledningen till att beslutet nu kommer att dröja ytterligare har att göra med den pågående energikrisen i Europa.

– Vi hör från medborgare och företag om högre energikostnader och håller lamporna tända. Vi måste se till att vi inte skapar rädsla för att denna övergång är ett problem, eftersom övergången är lösningen, säger McGuinness till Financial Times.

EU-parlamentariker Jakop Dalunde (MP) menar att beslutet borde vara enkelt.

”Framtiden är förnybar, det är varken kärnkraften eller fossilgasen. Därför ska de givetvis inte klassas som hållbara i ett system som skapats för att förenkla och skynda på den gröna omställningen”, skriver han i ett mail till Syre.

Han menar att debatten fått ett felaktigt fokus.

”Taxonomin handlar inte om att förbjuda några energikällor. Vi får inte låta den vilseledande diskussionen stjäla fokus från vad detta viktiga verktyg faktiskt handlar om – nämligen att fastställa vad som är hållbart och inte.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV