Radar · Politik

EU efter het debatt: avskaffa alla fossila subventioner till 2025

EU-parlamentariker Pär Holmgren är på det stora hela nöjd med dagens omröstning i EU-parlamentet.

Idag har EU-parlamentet röstat igenom sin officiella ståndpunkt inför Cop26. Frågan om att avskaffa alla fossila subventioner fram till 2025 var omtvistad in i det sista, men gick igenom med knapp marginal. ”Det borde vara en icke-fråga”, säger EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP).

Resolutionen som parlamentet kom överens om under torsdagen är den som de kommer ta med sig till klimattoppmötet Cop26, som startar om en dryg vecka. Bland några av hållpunkterna står bland annat att EU-parlamentet kräver att alla fossila bränslen ska fasas ut så snart som möjligt, med hänvisning till IEA:s nettonollrapport.

En annan punkt, som gick igenom med knapp marginal, var att EU-parlamentet kräver att alla fossila subventioner avskaffas senast 2025.

Eu-parlamentariker Pär Holmgren (MP) som har suttit med i utskottet som tagit fram utkastet till resolutionen är i stora drag nöjd med resultatet.

– Detta är ju ingen lagstiftning som förbjuder något, men det är ändå bra att vi får en gemensam syn över partigränserna som vi kan referera till i förhandlingar nästa år, säger han.

Egentligen, menar han, borde frågan om fossila subventioner inte leda till någon debatt alls, då det är bråttom med att få till utsläppsminskningar för att nå Parisavtalets mål.

– Det är verkligen så märkligt. Det borde vara en icke-fråga. Speciellt det konservativa blocket brukar ju vara mycket för avregleringar och en tro på att marknaden löser allt.

Liten marginal

Inför omröstningen fanns ett förslag om att ändra på årtalet 2025, men till sist gick förslaget igenom med knapp marginal.

– Det var nog tack vare att svenska Moderaterna gick emot sin partigrupps, EPP:s, riktlinjer och röstade för, konstaterar Holmgren.

Han är nöjd med att EU-parlamentet nu har en enad röst inför förhandlingarna under klimattoppmötet i Glasgow, då det sänder viktiga signaler till omvärlden.

– Men delvis är det ju en önskelista på vad man vill att andra länder ska göra. Det är lite skenhelighet när man inte gör tillräckligt på hemmaplan. Ingen, inte heller EU, gör tillräckligt för att vara i linje med vetenskapen, säger han.

Han nämner målsättningen att EU ska minska sina utsläpp med 55 procent fram till år 2030 jämfört med 1990 års utsläpp.

– Det är alldeles för lågt. Det borde vara 65-70 prcocent för att vara i linje med Parisavtalet, säger han.

Pär Holmgren påpekar också hur viktigt det är med klimaträttvisa.

– Den rika delen av världen måste göra mer och öka stödet till klimatanpassning och för förluster och skador i andra delar av världen som drabbas hårdast av klimatförändringarna.

– Man kan inte lägga skulden på Kina och säga att de är de största utsläpparna, utan man måste ta ansvar för de senaste 200, 250 årens utsläpp. Klimatförändringarna sker på grund av de samlade utsläppen under lång tid, och då är USA, Storbritannien och Tyskland de största skurkarna.

Fakta: EU-parlamentets resolution

I korta drag handlar resolutionen om att:
EU-parlamentet beklagar att medlemsländernas nationella åtaganden inte lever upp till Parisavtalet utan istället ökar utsläppen med 16% till 2030, jämfört med 2010 – när de istället borde minska med minst 45 procent för att vara i linje med 1,5 gradersmålet. Nuvarande nationella åtaganden leder till 2,7 graders uppvärmning. 
EU-parlamentet kräver att alla fossila bränslen fasas ut så snart som möjligt, med hänvisning till IEA:s nettonollrapport.
Kräver att EU:s position ska stödja en femårig uppföljningsperiod, och uppmanar EU-kommissionen och EU:s medlemsstater att fortsatt försöka lösa återstående artiklar i Parisavtalsregelverket.
Parlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att öka sin klimatfinansiering och uppmanar EIB att justera sina investeringar i linje med Parisavtalet. Finansieringen ska öka både för att minska utsläppen och för klimatanpassning.
Operationalisera “Santiagonätverket om förluster och skador” och arbeta för att finna nya finansieringsvägar för att kunna hantera förluster och skador som redan skett på grund av klimatförändringarnas konsekvenser. 
Kräver att alla fossila subventioner avskaffas senast 2025.
Kräver att det uppdaterade Limaprogrammet ska implementeras omedelbart. Limaprogrammet handlar om hur Parisavtalet ska jämställdhetsintegreras. Kräver samtidigt att liknande arbete genomförs på EU-nivå. 
Ser möjligheten med Fit for 2030-paketet att överträffa EU:s klimatmål för att vara mer i linje med Parisavtalet. Välkomnar särskilt klimattullarna som ett effektivt sätt att ta steg på vägen mot ett globalt pris på koldioxid. 
Kräver ett globalt moratorium mot havsbaserad oljeutvinning i Arktis.
Parlamentet påminner alla parter om att göra de finansiella flödena förenliga med 1,5-gradersmålet och uppmanar kommissionen att se över hur unionen och medlemsstaterna lever upp till Parisavtalet artikel 2.1 c om de finansiella flödena och systemen.
Kräver en policy för intressekonflikter inom klimatförhandlingarna och att EU-kommissionen och medlemsländerna ska inta en ledande roll i processen.
Källa: Pressmeddelande från MP