Krönikor

Värre än någonsin

Efter fyra långa år av försök att djävlas med våra hjärnor, trodde jag i min enfald att allt snart skulle vara över. Jag trodde att Joe Bidens valseger skulle innebära en återgång till ett mer normalt amerikanskt vansinne, att händelserna den 6 januari bara var de sista desperata dödsryckningarna från en snart avsomnad villfarelse. Nu skulle republikanerna säkert nyktra till. Men icke sa Nicke.

Det är värre än någonsin.

Tidigare i höstas konstaterade hotellpersonal i Dallas att de var fullbokade den första veckan i november. Ingen begrep riktigt varför, i normala fall brukade det hända några veckor senare, omkring Thanksgiving. Men snart kom gästerna inramlande med sina Trumpkepsar och banderoller – QAnon var i stan.

Det fyllde både hotell- och restaurangpersonalen med fruktan, men den här gången var Trumpanhängarna ovanligt städade. De var inte ett dugg arga, snarare förväntansfulla och strax stod det klart varför de hade kommit.

Enligt QAnon skulle nämligen John Kennedy Jr – den gamle presidentens son – återvända till politiken den 2 november genom ett framträdande på Dealey Plaza i Dallas, där han skulle göra ett uttalande som skulle slå världen med häpnad, varpå han skulle återinsätta Donald Trump som president. Det var av flera skäl lite egendomligt, men kanske framför allt för att JFK jr så att säga har varit oanträffbar sedan den där flygplansolyckan den 16 juli 1999.
 
Snart kröp det fram ännu mer sensationella avslöjanden. Nu påstods det att även president John F Kennedy skulle återvända till offentligheten. Det kunde man ju bara inte missa, och nu begav sig tusentals Trumpanhängare till Dealey Plaza.

Jag vet inte hur ni ser på saken, men Dealey Plaza i Dallas vore det sista stället som jag skulle återvända till om jag hette JFK.
 
Man undrar var folk får allt ifrån, men tittar man närmare på ledargestalterna i QAnon handlar det sällan om ideologiskt sadelfasta gestalter, utan om en brokig skara skojare som vill sälja saker. Oavsett om de säljer verkningslösa mediciner eller garanterar sin publik att återinstallera bortröstade presidenter, knyter de an till en lång amerikansk underhållningstradition. Det mesta i USA handlar om underhållning.

Den här gången hette anföraren Michael Brian Protzman, en demoleringsexpert som är övertygad om att familjen Kennedy är ättlingar till Jesus. Och nu skulle alltså JFK återställa ordningen och återinsätta Donald Trump som president.
 
Men ingenting hände. Efter att ha betalat tusentals dollar på flygbiljetter, boende och andra utgifter under resan, berättar gråtande QAnonföljare att de ”inte kommer att ha råd med julen”. Men Protzman gjorde sig en rejäl hacka, bland annat på försäljning av t-shirts med texten ”Trump/JFK Jr. 2024”. Vansinne? Tja, håll med om att en sån presidentvalkampanj vore en syn för gudarna.

Om jag hade vetat hur kul det är med barnbarn, så hade jag skaffat dem först!

Jag börjar allvarligt tröttna på antivaxxers.