Radar · Utrikes

Polen: Belarus skickar små grupper migranter mot EU 

Migranter får mat av belarusiska soldater vid gränsen mellan Belarus och Polen.

Små grupper av migranter på flera platser längs den belarusiska gränsen mot EU – det ska vara Belarus nya taktik för att skicka migranter in i EU, enligt Polen. Samtidigt demonstreras det för migranternas rättigheter i Polen. 

Polsk gränspolis har rapporterat om nya försök för migranter att korsa gränsen från Belarus för att ta sig in i Polen, rapporterar The Guardian. 

– Vi förbereder oss på det faktum att problemet kommer att fortsätta i månader. Jag tvivlar inte alls att det kommer bli så, säger Polens försvarsminister Mariusz Błaszczak till den polska radiostationen RMF FM. 

– Nu har ny metod antagits av migranterna och belarusiska myndigheter. Mindre grupper av människor försöker ta sig över gränsen på många ställen, säger han och tillägger att det inte finns några tvivel att det är belarusiska myndigheter som ligger bakom det som händer. 

Även EU har tidigare gått ut med att det handlar om en ”hämndaktion” från belarus sida, något som Sveriges Radio rapporterat om. 

Belarus president Alexander Lukasjenko dementerar inte att belarusisk militär har hjälpt migranter men menar att de inte ligger bakom migrantflödet
Belarus president Alexander Lukasjenko dementerar inte att belarusisk militär har hjälpt migranter men menar att de inte ligger bakom migrantflödet. Foto: Nikolay Petrov/AP/TT

Belarus nekar till anklagelserna om att de ligger bakom migrantströmmen, och kritiserar istället EU för att neka migranter. President Aleksander Lukasjekno har sagt till BBC att det absolut är möjligt att hans styrkor hjälpt migranter att ta sig in i EU, men att de inte ligger bakom migrantströmmen. 

– Vi är slaver. Vi har hjärtan. Våra trupper vet att migranterna är påväg till Tyskland. Kanske hjälpte några dem. Men vi bjöd inte hit dem, sade han till BBC. 

Under lördagen har det demonstrerats i Polen, organiserad av gruppen ”Mödrar till gränsen”, där demonstranterna krävt hjälp till speciellt kvinnor och barn som befinner sig i skogarna mellan länderna. 

FN:s flyktingorgan UNHCR och Internationella organisationen för migration (IOM) menar att utvecklingen är oroande och de uppmanar stater att se till att migranters och flyktingars säkerhet och mänskliga rättigheter upprätthålls.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV