Radar · Miljö

Fler dödsfall efter översvämningarna i Kanada

Två män placerar ut sandsäckar för att försöka få bukt med vattenmängderna i British Columbia i Kanada.

Kanada lägger restriktioner på drivmedel i översvämningsdrabbade områden – för att spara bränsle till räddningsarbete och transporter. Sedan i torsdags råder nödläge och hittills har fyra personer bekräftats döda efter skyfallen.

Kraftigt regn i början av veckan med jordskred och översvämningar som följd har slagit hårt mot delstaten British Columbia i västra Kanada.

Nu går myndigheterna fram med begränsningar för var invånare får köra och hur mycket bränsle de får köpa, säger Mike Farnworth, minister med ansvar för säkerhet i delstaten, vid en presskonferens på fredagen.

Översvämningarna gör det svårt att få fram leveranser till drabbade områden och drivmedel behövs till räddnings- och servicefordon.

Max 30 liter

– Vi ber människor att inte resa genom de hårt drabbade områdena – för sin egen säkerhets skull men också för att säkerställa att det bränsle som finns går till tjänster som folk behöver, säger han.

Invånare kommer bara att få tanka sin bil med 30 liter bränsle.

– De här åtgärderna kommer att hålla i gång transporter, stabilisera leveranskedjor och se till att alla kommer hem i säkerhet, säger han.

Alla större vägar till och från regionen kring landets tredje största stad Vancouver har under veckan varit avskurna. Försvaret är sedan i onsdags inkallat för att röja vägar från bråte och i staden Abbotsford har barriärer byggts för att skydda orten mot ännu mer regn som väntas nästa vecka.

Fler dödsoffer

En kvinna hittades död i början av veckan vid orten Pemberton, och på lördagen hittades kvarlevorna efter tre män i området. Fortfarande saknas en person.

Under loppet av några månader har Kanada drabbats av flera olika extremväder. Först värmeböljan i juni med temperaturer på 49 grader. Därefter följde skogsbränder.

Den brända marken klarar nu inte att absorbera regnet, vilket får till följd att vattenmassorna snabbt rinner ut i sjöar och vattendrag som översvämmas och orsakar stora problem i bebyggda områden och i trafiken.

Extremvädren hänger ihop och kan tillskrivas klimatförändringarna, sade John Clague, professor vid institutionen för geovetenskap på Simon Fraser University, till nyhetsbyrån AP i torsdags.